пʼятниця, 05 березня 2021 04:10

Коронавірус пов'язаний з групою крові - вчені

Коронавірус пов'язаний з групою крові - вчені
Люди з другою групою (А) крові в 1,2 раза частіше хворіють на коронавірус. Фото: Укрінформ

Носії другої групи крові мають більше шансів заразитися коронавірусом. Такого висновку дійшли вчені-медики з Бостона.

Вони провели дослідження про взаємодію вірусу SARS-CoV-2 з еритроцитами, ідеться в публікації в журналі Американського товариства гематології.

Для прикріплення до клітин-господарів вірус застосовує білковий комплекс RBD, а легкість зараження залежить від сили його зв'язування.

Автори експерименту оцінили кількість антигенів RBD на респіраторних клітинах (це клітини епітелію, який вистилає стінки легеневих альвеол, і саме через них здійснюється газообмін) і червоних кров'яних тільцях у людей із I, II і III групами крові.

Як виявилося, RBD переважно зв'язується з респіраторними клітинами II групі крові і не зв'язується з еритроцитами II групи крові або з респіраторними клітинами і червоними кров'яними тільцями інших груп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готовність українців до щеплення знижується - коли в країні виробиться колективний імунітет від Covid-19

"Цікаво, що вірусний RBD дійсно вважає за краще антигени II групи крові, які є на респіраторних клітинах. Група крові – це проблема, тому що вона передається у спадок, і ми не можемо її змінити. Але якщо ми краще зрозуміємо, як вірус взаємодіє з різними групами крові у людей, ми зможемо знайти нові ліки або методи профілактики", – сказав провідний автор дослідження доктор Шон Стоуелл.

Дослідники вказують, що результати експерименту не можуть однозначно прогнозувати перебіг коронавірусу у пацієнтів із різними групами крові, оскільки тяжкість захворювання пов'язана з багатьма факторами. Однак їхня робота пояснює деякий вплив групи крові на інфекцію COVID-19.

Раніше вчені з'ясували, що люди з другою групою (А) крові в 1,2 раза частіше хворіють на коронавірусну інфекцію, а люди з першою групою (О) – в 1,3 раза рідше. Водночас вік і стать не впливають на цей розподіл.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус пов'язаний з групою крові - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути