понеділок, 27 листопада 2017 18:05

Відома дієтолог назвала головні продукти, які мають бути в раціоні щодня

Здорове харчування - це зовсім не обов'язково дороге задоволення. Продукти, які дають життєво необхідні поживні речовини, можуть бути доступні кожному. Головне - харчуватися максимально різноманітно. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила відома дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова.

Що повинно бути у раціоні щодня? За останніми даними всесвітнього конгресу з дієтології, кожен день потрібно їсти не менше чотирьох видів свіжих фруктів і овочів. Також - 1-2 порції будь-якої каші, каже лікар.

"Також дуже корисні бобові. Якщо ви погано їх переносите, бобові можна вимочувати. Бобові дають нам один з найбільш поживних рослинних білків. Обов'язково в раціоні повинна бути зелень. Її можна виростити навіть у себе на підвіконні. Якщо ви їсте хліб, то потрібен цільнозерновий. Обмежте вживання дріжджового хліба. Не забувайте про горіхи. Якщо купуєте горіхи у невідомого виробника, перед їжею краще потримати їх в гарячій духовці до приємного аромату. Таким чином, ви їх "знешкодите", - говорить Галина Незговорова.

Не забувайте про ягоди - заморожуйте їх, радить лікар.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Рослинних масел людина повинна вжити в день не менше 3 десертних ложок. Сіль повинна бути обмежена. Якщо використовуєте сіль, то обов'язково беріть йодовану: в нашому регіоні йоду вкрай не вистачає", - додає вона.

Скільки води людина повинна випивати за день? Це залежить від активності за добу, від ваги, зросту та інших факторів.

"На добу треба приблизно 30 грамів води на кілограм ваги. Але - все індивідуально. З білкових продуктів - обов'язково одне яйце в день, сто грамів якісного м'яса. Перевага віддається курці, індичці, кролику. Має бути риба нежирних сортів. 100 грам сиру, кисломолочні продукти ", - говорить Незговорова.

І, звичайно, не забуваємо про молоко, - підкреслює лікар.

"Молоко дає нам неймовірно багато корисних речовин! Молоко - один з найважливіших продуктів, який завжди був у нашому раціоні. Вміст поживних речовин в ньому - просто колосальний. І кальцій, і фосфор, і калій, і магній. А ще - амінокислоти і мікронутрієнти. Білки, жири і вуглеводи - у молоці присутній таке поєднання цих речовин, яке дуже добре засвоюється ", - пояснює лікар.

Тим, хто добре переносить молоко, можна пити склянку молока на день, і тоді воно принесе максимальну користь. А тим людям, організм яких "не сприймає" цей продукт, варто його обмежити.

"Але склянка молока на день - абсолютно не зашкодить. Пийте на здоров'я", - каже лікар.

Зараз ви читаєте новину «Відома дієтолог назвала головні продукти, які мають бути в раціоні щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути