вівторок, 16 липня 2019 01:35

Їжте масло: чому не варто боятися тваринних жирів

  Жири будь-якого роду в певній кількості необхідні організму для злагодженої роботи органів.
Жири будь-якого роду в певній кількості необхідні організму для злагодженої роботи органів.

Тваринний жир прийнято звинувачувати багато в чому, будь то зайва вага або проблеми зі здоров'ям. Останні 50 років вважалося, що такі жири шкодять серцю і судинам. Як виявилося, все це велика помилка.

Історія питання

У 1961 році доктор Енсел Кіс опублікував своє дослідження, згідно з яким у країнах, де високий рівень споживання тваринних жирів, люди частіше стикаються з проблемою інфарктів і інсультів. На цій підставі виросла ціла індустрія продуктів fat free або "не містить холестерину". На десятиліття "жирне" заохочувалося тільки у вигляді рослинного масла. Люди відмовлялися від вершкового масла на користь "корисного", на їх думку, маргарину. На зміну омлетам на сніданок, прийшли солодкі пластівці з соком. Але як виявилося пізніше, це не тільки не приносило користі, але й шкідливо. Якщо склад масла завжди зрозумілий – коров'ячі вершки, то в маргарині їх замінюють шкідливі для здоров'я компоненти. Готові пластівці теж не пройшли перевірку на користь, бо містять прості вуглеводи, які швидко підвищують рівень цукру в крові.

Першим теорію Кіса про "шкідливі жири" оскаржив доктор Аткінс. В 1972 році вийшла його книга "Революції в дієті", в якій йдеться, що вирішальну роль у контролі над вагою грає обмеження вуглеводів, а жири можна не обмежувати. Але тоді до нього ніхто не прислухався.
 

І тільки в 2000-х стали проводитися клінічні дослідження, які підтвердили, що теорія про "небезпечні жирі" – не вірна. Вчені і медики прийшли до висновку, що Кіс просто підтасував факти. Тому що є безліч країн – Голландія, Швеція, Норвегія – де високе споживання тваринного жиру ніяк не співвідноситься із зайвою вагою і серцевими захворюваннями громадян.

У 2014 році в журналі Time була надрукована розгромна стаття про те, що справжні вороги нашого здоров'я – прості вуглеводи (у тому числі цукор). Вони викликають коливання цукру в крові,через яке хвилинне відчуття насичення змінюється різким почуттям голоду, і ми починаємо переїдати, і в результаті накопичуюємо зайву вагу.

Користь жирів

Жири бувають рослинного і тваринного походження. Останні можна зустріти у вершковому маслі і різних молочних продуктах, м'ясі та салі тварин. Незважаючи на велику харчову та енергетичну цінність жирів, вони повинні надходити в наш організм в досить великій кількості, складаючи до 30% від загального обсягу споживаних калорій.
Якщо говорити про молочний жир, який за статистикою найчастіше виключають з раціону, вибираючи молочні продукти з низькою часткою жирності або зовсім fat free, то його і зовсім не варто боятися. Він легко і практично повністю засвоюється організмом. Це відбувається, по-перше, завдяки тому, що він плавиться при температурі 25-30 градусів Цельсія (нижче температури тіла людини), тому в кишечник потрапляє в рідкому стані.
 

По-друге, цей жир знаходиться в молоці у вигляді дрібних частинок розміром в декілька мікрон, кожна частинка повністю обволікається харчовими соками в шлунку, і це теж полегшує засвоєння. У молочному жирі міститься більше 140 видів відомих кислот, крім того він багатий на фосфатид - лецитин, який перешкоджає склерозу судин, сприяє правильному обміну жирів і не дає їм відкладатися в печінці.

Також жири будь-якого роду в певній кількості необхідні організму для злагодженої роботи органів. Наприклад, жовчний міхур виробляє жовч спеціально для того, щоб перетравлювати жир. Якщо ж йому нічого переробляти, жовч застоюється, з'являються камені.

Тваринний жир дає відчуття насичення на довгі години, він робить смак продуктів повним, посилаючи позитивне підкріплення у мозок - "поживна їжа отримана, можна більше не їсти". Він робить позитивний вплив на сіру речовину мозку, і містить у собі необхідні для нормальної життєдіяльності організму каротин і лецитин, вітаміни А, Е, D.

Дієтологам відомі безліч випадків, коли вживання продуктів із низьким вмістом жиру зіграло з їх клієнтами підступний жарт. Справа в тому, що нерідко прихильники даної дієти фактично споживали більше калорій, помилково вважаючи, що продукти без жиру абсолютно безпечні. В реальності ж знежирені продукти нерідко містять досить багато цукру. Наприклад, у пацієнта, який замінив салямі індичкою, рівень цукру стабільно зростав, поки не з'ясувалося, що салямі, хоча жирніша і калорійніша, містить менше цукру, ніж індичка. Слід також врахувати, що в знежирених продуктах може виявитися не тільки більше цукру, але й різних консервантів і добавок.

Зараз ви читаєте новину «Їжте масло: чому не варто боятися тваринних жирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути