Ексклюзиви
вівторок, 20 жовтня 2020 14:37

Інфекціоніст розповів, як економити на лікуванні коронавірусу

Інфекціоніст розповів, як економити на лікуванні коронавірусу
Інфекціоніст Сергій Федорків розповів про регіони із заповненими лікарнями. Фото: facebook.com

МОЗ розробило формулу, по якій ділить Україну на різні зони. Там враховані густота населення, кількість ліжкомісць, нових випадків зараження.

Про дієвість такого поділу розповідає Сергій Федорків, інфекціоніст із Івано-Франківська.

"З поділом на зони я погоджуюсь, а от з відмовою тестування контактних осіб ні. Не розумію для чого міністерство так ризикує. Таким рішенням, ніби погоджується із тим, що не треба попереджати зараження. Тоді вже треба буде зосередитися на лікуванні уже заражених. Проте з таким сценарієм з такою кількістю буде важко справлятися. Епідеміологічна служба має стежити за контактами хворого. Навіть якщо вийде вберегти одну людину таким розслідуванням - це велика перемога. Державі теж вигода. Не буде витрачати гроші на обстеження, лікування та виплачування лікарняного", - пояснює фахівець.

МОЗ користується нормативами ВООЗ, коли змінює протоколи лікування. Правильне рішення госпіталізовувати людей із супутніми патологіями. На фоні астми чи серцево-судинних хвороб коронавірус буде протікати важко.

Не гарантія, що пацієнт з діабетом чи після раку матиме ковід з ускладненням. Буває, що зовні здорова людина може фатально перенести хворобу.

"На початку пандемії лікарям не вистачало засобів захисту. Зараз їх вдосталь, як і поінформованості. Лікарі стали підкованими в поширенні інфекції. Але проблема в розриві інформованості влади та населення. Люди їй не довіряють", - пояснює лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кількість хворих і померлих буде на вашій совісті" - Зеленський звинуватив місцеву владу

Для лікування хворих на коронавірус відводять відділення в лікарнях, які буди призначені для інших хворих. Тому відкладають планові операції. Це погіршує стан української медицини.

"Лікарні не у всіх регіонах забиті хворими на коронавірус. Наприклад, на Миколаївщині та Херсонщині в опорних лікарнях є багато вільних місць. А у сусідній Одещині все забито вщент. Варто перерозподіляти хворих. Не тільки треба думати про заражених на коронавірус. Є ж багато хворих, яким потрібні планові операції. Їх відтягування позначаться на якості та тривалості життя таких українців. Коронавірус з нами надовго і треба навчитися з ним жити. Ситуація не піде на спад. А хворі не можуть чекати шунтування кілька місяців", - наголошує інфекціоніст.

Якщо в Україні кількість хворих на Covid-19 щодня збільшуватиметься до 9 тис., то в лікарнях може не вистачити медиків.

Наразі лікарі ще можуть упоратись із наданням допомоги хворим на Covid-19 пацієнтам, але в подальшому може виникнути проблема з кадрами

Зараз ви читаєте новину «Інфекціоніст розповів, як економити на лікуванні коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути