Ексклюзиви
понеділок, 11 січня 2021 12:38

Хворий собака врятував хлопчика

Хворий собака врятував хлопчика
Леонарда Томпсона першого у світі врятували від діабету інсуліном. Фото: bigpicture.ru

11 січня 1922-го 14-річний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, яку врятували від смерті від діабету за допомогою інсуліну. Лише у ХХ ст. виявили причини виникнення діабету. Раніше її приписували до розладів роботи системи травлення, викликаних порушенням функціонування підшлункової залози. Єдиним способом лікування діабету в той час була харчова дієта — виключення з раціону цукру і вживання багатих на жир та протеїн продуктів. Це могло зберегти життя хворому протягом року.

Улітку 1921-го канадці Фредерік Бантінг і Чарльз Бест з університету Торонто виділили з тканин собаки, хворої на діабет, інсулін - гормон, що регулює швидкість засвоєння організмом глюкози. 14 листопада про це повідомили світову наукову громадськість.

За 2 місяці за підтримки шотландського фізіолога Джона Маклеода вони почали підготовку до застосування інсуліну для лікування хворих на діабет людей. З допомогою канадського біохіміка Джеймса Колліпа їм вдалось виділити чистий інсулін з підшлункової залози великої рогатої худоби.

11 січня 1922 року, після безлічі успішних випробувань з собаками, 14-річному Леонарду Томпсону, який страждав від діабету, була зроблена 1-ша в історії ін'єкція інсуліну, яка, проте, не дала бажаного результату. Екстракт виявився недостатньо очищеним, що призвело до розвитку алергії. Ін'єкції інсуліну припинили. Наступні 12 днів Колліп напружено працював у лабораторії над поліпшенням екстракту. 23 січня 1922-го його повторно застосували для лікування Леонарда Томпсона.

Діабет – хронічне захворювання, за якого підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну. Це діабет 1-го типу. Або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін - діабет 2-го типу.

Кожен тип діабету серйозний. Ускладнення однакові для обох типів: втрата зору, ниркова недостатність, ампутація кінцівок, сексуальна дисфункція та інші ускладнення, що можуть бути пов`язані з порушенням циркулювання крові по пошкоджених судинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порадили, як відтягнути процес старіння

Ефект застосування інсуліну був настільки вражаючий, що університет Торонто негайно і безоплатно надав фармацевтичним компаніям ліцензію на його виготовлення. З 1923-го інсулін стали широко застосовувати для лікування діабету по всьому світу, а Бантінг і Маклеод цього ж року отримали Нобелівську премію в галузі медицини.

Інсулін існує сьогодні лише в рідкій формі. Пігулок немає. Тільки ін`єкції за допомогою шприців, шприц-ручок або інсулінових помп. Тестується інсулін, який можна вдихати, як ліки для людей з астмою.

За офіційними даними, понад 50% дорослого населення Китаю, що становить понад пів мільярда людей, страждають від надмірної ваги. 16,4% - від ожиріння.

Ці цифри значно зросли з 2002-го, коли 29% дорослого населення мали зайву вагу.

Зараз ви читаєте новину «Хворий собака врятував хлопчика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути