Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2016 17:02

"Хребет вирівнюють металеві пластини" - ортопед

Автор: Ольга Каменєва
 
Кожна п'ята дитина в Україні має сколіоз. Деформація хребта найчастіше з'являється в 10–14 років — у період інтенсивного росту. Поширенню хвороби з рекордною швидкістю крім неправильного сидіння за партою, сприяє й те, що діти почали менше гуляти, а більше часу проводити за монітором комп'ютера або телевізора. В результаті, м'язи слабшають і не в силах утримувати хребет у правильному положенні.

"У дівчат сколіоз зустрічається в сім разів частіше, ніж у хлопців. Він виникає в дитинстві. Це спадкова хвороба, яка починається, як невелике викривлення. Воно збільшується, коли організм іде в ріст і м'язи спини слабшають. При вираженому сколіозі дітям призначають корсет, який носять цілодобово. Якщо викривлення понад 40 градусів і швидко прогресує, може знадобитися операція. Що раніше виправити ваду, то кращий буде результат, - каже Анатолій Левицький, 62 роки, завідувач кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. Богомольця, професор. — При великому викривленні хребці здавлюють серце й легені, спинний мозок. Людину може паралізувати. Якщо лікар каже робити операцію — не потрібно чекати, що минеться".

Якщо сколіоз не лікувати, деформується грудна клітка і порушиться кровообіг. Неправильне положення хребта в ранньому віці матиме серйозні наслідки в дорослому. Викривлені хребці з часом почнуть заважати роботі серця і легенів, а змінюючи положення, можуть зажати спинний мозок і нижня частини тіла втратить чутливість.

"На ранніх стадіях вирівняти хребет допоможуть масаж або лікувальна фізкультура. А якщо градус скривлення перевищує 40 градусів - потрібна операція. Тоді хребет фіксується залізною конструкцією. Зміцнивши хребет металом, ми не даємо хворобі погіршити ситуацію в майбутньому. Конструкція залишається в тілі на все життя.

Після операції два місяці не можна сідати, щоб не було навантаження на спину й не зламалися пластини. Що менший градус викривлення, то менше гвинтів встановлюють у хребет. Так спина буде більш рухлива.

Зараз ви читаєте новину «"Хребет вирівнюють металеві пластини" - ортопед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути