Ексклюзиви
вівторок, 10 травня 2022 19:20

Харчові звички: як підтримати здоров'я ротової порожнини

Під час війни багато хто залишився без можливості ретельно дбати про здоров'я ротової порожнини та відвідувати планові консультації у стоматологів або ортодонтів. Через це ми можемо швидше зіштовхнутися з різноманітними захворюваннями ротової порожнини, чим знизимо свій імунітет та захисні властивості організму. Для збереження вашого здоров'я, лікарі міжнародної ортодонтичної мережі Impress зібрали кілька продуктів, які можуть допомогти або зашкодити здоров'ю вашої ротової порожнини.

 

Продукти, які слід обмежити

Лід

Лід — це заморожена вода, тож він не може бути таким шкідливим, чи не так? Але це оманливо, адже жування твердих речовин, у тому числі льоду, може зробити ваші зуби вразливими для таких проблем, як відколи, тріщини, зламані зуби або ослаблені коронки.

Тож, радимо вам використовувати лід як охолоджувач для напоїв, проте намагатися якомога менше вживати його в якості продукту.

Хліб

Хліб — доволі популярна частина української кухні. Але чи знаєте ви, що коли ви жуєте хліб, ваша слина розщеплює крохмаль на цукор? Потім вона перетворюється на пасту, яка прилипає до щілин між зубами та може викликати карієс.

Якщо ви полюбляєте хлібобулочні вироби, намагайтесь надавати перевагу тим, які виготовлені з менш очищених сортів зерна. Чудовим вибором стане цільна пшениця, оскільки вона містить менше доданих цукрів, які не так легко розщеплюються.

Кислі цукерки

Кислі цукерки містять різні типи кислот, які завдають набагато більше шкоди для ваших зубів, ніж звичайні. Крім того, вони часто застряють у ваших зубах, що в довгостроковій перспективі призводить до карієсу.

Цитрусові

Апельсини, лимони, лайми та грейпфрути дуже смачні як фрукти, так як і соки. Вони відомі тим, що насичені вітаміном С. Проте потрібно стежити за кількістю цитрусових, яку ви споживаєте. Ці фрукти дуже кислі та можуть руйнувати емаль, що зробить ваші зуби більш сприйнятливими до карієсу.

Сухофрукти

Сухофрукти — це смачна солодка альтернатива свіжим фруктам. Проте в декотрих випадках така липка їжа може пошкодити ваші зуби, оскільки нам потрібно більше часу, щоб пережувати їх. Якщо у вашому раціоні багато сухофруктів, просто не забудьте після вживання прополоскати рот водою, щіткою та зубною ниткою!

Продукти, необхідні для підтримки здоров'я ротової порожнини

Шоколад

Шоколад, який є фаворитом серед перекусів, насправді допомагає боротися з карієсом. Зерна шоколаду містять сильні антибактеріальні речовини. Це не означає, що ви повинні їсти його у надлишку, але невеликої кількості достатньо, щоб уникнути проблем.

Сир

Це добре відомий факт, що молочні продукти є багатим джерелом кальцію та вітаміну D. Вони не тільки зміцнюють зуби, але й відбілюють їх емаль.

Полуниця

Полуниця хоч і вважається найсолодшим фруктом з усіх, містить велику кількість ксиліту, який відповідає за боротьбу із бактеріями, що викликають зубний наліт.

Яблука

Хто яблуко в день з'їдає, той у стоматолога не буває. На жаль, це не є оригінальним висловом, але оскільки яблука тверді та хрусткі, то вони вважаються одними із найкращих фруктів для ваших зубів. Чим більше ви жуєте, тим більше виробляєте слини, яка захищає зуби, а також усуває зубний наліт.

Лохина

Лохина має дуже низький вміст цукру і відома своїми антиоксидантними властивостями. Саме вони допомагають уникнути таких захворювань ясен, як гінгівіт і пародонтит.

Нагадуємо, що під час воєнного стану у Києві, Львові та Хмельницькому продовжує свою роботу міжнародна мережа ортодонтичних клінік Impress. Усі українці, які не мають можливості відвідати власного ортодонта, можуть отримати безкоштовну консультацію щодо лікування невидимими елайнерами, брекет-системами або будь-яку допомогу з інших ортодонтичних питань.

Impress — це найбільша міжнародна мережа ортодонтичних клінік, заснована у 2019 році. Мережа клінік Impress присутня у понад ста містах у восьми країнах світу: Іспанії, Великобританії, Італії, Франції, Португалії, Німеччині, Швейцарії, Україні. Impress має найбільшу мережу ортоклінік з повністю діджиталізованими процесами, включаючи власну систему управління клінікою та платформу дистанційного моніторингу лікування.

Європейське медіа про інновації Sifted назвало Impress одним із двадцяти найбільш швидкозростаючих європейських стартапів у 2020 році, а соціальна мережа Linkedin вивела Impress одним із стартапів 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Харчові звички: як підтримати здоров'я ротової порожнини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути