понеділок, 18 лютого 2019 17:27

Дослідили мозок "сов" і "жайворонків" – кому легше живеться

Дослідили мозок "сов" і "жайворонків" – кому легше живеться
Дослідження показали, що "сови" страждають від навантажень звичайного робочого дня Фото: ua.depositphotos.com

Британські дослідники з Бірмінгемського університету показали різницю в мозку "сов" і "жайворонків".

Дослідники відібрали 38 добровольців, із них 14 - чоловіків, розповідає 24 здоров'я.

16 людей вставали вранці, інші ж звикли прокидатися пізно. За словами вчених, "сови" постійно відчувають невідповідність між біологічними і соціальними годинами. Саме тому вчені вирішили дізнатися, чому люди з таким хронотипом відчувають труднощі зі звичним графіком.

Учасників сканували за допомогою магнітно-резонансної томографії під час виконання тестів на увагу. У тесті добровольці повинні назвати колір слова, яке забарвлене в інший відтінок. Завдання проводили в різний час протягом дня з 8:00 до 20:00.

Результати показали, що "жайворонки" реагували швидше в ранкові години і демонстрували значну перевагу в тестах над "совами". Однак, у вечірній час "сови" краще впоралися із завданнями порівняно з "жайворонками", але їхня перевага не була настільки суттєвою.

Кількість нейронних зв'язків у зазначених ділянках мозку в "жайворонків" виявилося значно вищою, ніж у "сов" в усі проміжки часу. Ці показники свідчать про те, що "сови" страждають від навантажень звичайного робочого дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкідливі ранкові звички, які псують фігуру

Щільність нейронних зв'язків у тій області мозку, що передбачає кращу працездатність і найменшу сонливість, була значно вища у "жайворонків" у всі часові відрізки. У "сов" ці нейронні зв'язки ослаблені протягом усього робочого дня.

У чому "жайворонки" перевершують "сов", а де денний спосіб життя поступається нічному - 8 забавних, але від того не менш наукових гіпотез.

Виявляється, "сова" ви або "жайворонок" - це далеко не наслідок правильного чи неправильного способу життя або звичок. Відомо точно: не можна просто так перетворитися з "сови" на "жайворонка" і навпаки (зрозуміло, якщо мова не про вік). Повинна відбутися радикальна "ломка" нашого укладу, пише marieclaire.ru.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили мозок "сов" і "жайворонків" – кому легше живеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути