Ексклюзиви
понеділок, 07 грудня 2020 11:00

Директор TomoClinic Володимир Ященко: "Протиракове лікування потрібно починати негайно після постановки діагнозу"
5

  Директор TomoClinic Володимир Ященко
Директор TomoClinic Володимир Ященко

Директор онкологічного центру TomoClinic — про те, чому лікування від раку не можна відкласти до "кращих часів"; що таке комплексна онкологічна допомога; хто приймає головне рішення; як пацієнту отримати найсучасніше лікування і не оплачувати його з власних коштів, і чому пацієнти, які вже зверталися в закордонні клініки, кажуть, що це було нераціонально.

В умовах пандемії онкологічні пацієнти виявилися найбільш вразливими. Вони в групі ризику по короновірусу, і, в той же час, їм потрібно проходити нелегке лікування від раку. Чи можна трохи відкласти, дочекатися кращих часів?

Онкологічне лікування відкладати не можна! Таке відтермінування може коштувати життя, і тоді людина, яка хвора на рак, точно не дочекається кращих часів. Є серйозні міжнародні дослідження, результати яких показують, що навіть при невеликому відкладанні або операції, або променевої терапії, або хіміотерапії (залежить від захворювання) зростає ризик летального наслідку. А зі збільшенням відтермінування ризик збільшується істотно.

Тому протиракове лікування потрібно починати негайно після постановки діагнозу. Що стосується безпеки пацієнтів, це наша зона відповідальності, і ми приймаємо безпрецедентні заходи, щоб запобігти можливості зараження COVID-19. Будь-яка людина, що звертається до нас за допомогою, може пройти в TomoClinic комплексне лікування від раку.

Чому саме комплексне?

Тому що немає в онкології єдиного універсального методу, здатного знищити рак. Це пов'язано з природою злоякісних пухлин. Адже рак — не одне захворювання, а збірна назва понад 200 видів. Клітини пухлини можуть мутувати, вони здатні пристосовуватися. У ракових утворень різна агресивність, пацієнти теж по-різному реагують на лікування; навіть в одному органі може виявитися кілька видів пухлин. І я назвав далеко не всі причини, за якими в абсолютній більшості випадків неможливо вилікувати рак, використовуючи тільки один спосіб.

Ось чому ми застосовуємо комплекс, в який входять як класичні методи (хірургія, хіміотерапія, променева терапія), так і інноваційні — таргетна терапія, імунотерапія. Крім того, широко використовуємо новий високотехнологічний спосіб — інтервенційну радіологію.

  Сучасне відділення хіміотерапії
Сучасне відділення хіміотерапії

У 2015-му ми стартували як центр сучасної променевої терапії, а сьогодні, через декілька років, у нашій клініці пацієнти отримують повний цикл онкологічної допомоги. Причому навіть у нинішніх непростих умовах ми відкрили хірургічне відділення, яке оснащене новітньою апаратурою. Наші фахівці проводять найскладніші операції, в тому числі і лапароскопічні (без розрізів, через проколи), і онкопластичні зі збереженням об'єму і форми грудей при лікуванні раку молочної залози.

  У хірургічному відділенні TomoClinic фахівці проводять операції будь-якої складності, в тому числі і лапароскопічні, без великих розрізів
У хірургічному відділенні TomoClinic фахівці проводять операції будь-якої складності, в тому числі і лапароскопічні, без великих розрізів

Чому променева терапія була першою?

Це потужний метод, який застосовують при лікуванні понад 70% видів раку. Ми переслідували амбітну мету — запропонувати пацієнтам найточнішу променеву терапію, яка тільки існує в світі. Обладнали центр двома новітніми лінійними прискорювачами, один з яких — унікальна для України система Томотерапіі, що дозволяє опромінювати пухлини складних форм і великих розмірів, а також метастази, і при цьому максимально захищає здорові органи і тканини.

Результати говорять самі за себе. Наші пацієнти позбавлені серйозних ускладнень, які виникають після променевого лікування на застарілій апаратурі. Така радіотерапія, знищуючи пухлину, зберігає людині високу якість життя — пацієнт може жити так само повноцінно, як і до хвороби.

  Унікальна для України система Томотерапіі дозволяє опромінювати пухлини складних форм і великих розмірів, а також метастази
Унікальна для України система Томотерапіі дозволяє опромінювати пухлини складних форм і великих розмірів, а також метастази

Нам є чим пишатися. Я з упевненістю можу стверджувати, що з променевої терапії ми кращі в Україні і одні з кращих в Європі. Власне, все лікування в нашому центрі відповідає світовому. Для кожного конкретного випадку консиліум фахівців розробляє індивідуальний план відповідно до міжнародних стандартів — методів і протоколів, які затверджені і рекомендовані онкологічними спільнотами.

Тобто головне рішення приймає не один лікар, а декілька? Це важливо?

Не просто важливо, а необхідно. Інакше не може бути. Консиліум лікарів різних профілів — це світовий підхід. Не може в нинішніх реаліях один лікар знати все, враховувати будь-які нюанси. Онкологія розвивається настільки стрімко, що міжнародні протоколи коректують буквально кожні три місяці, з'являються все нові і нові потужні препарати, нерідко і результати клінічних досліджень змінюють стандарти лікування.

  План лікування для кожного пацієнта розробляє консиліум фахівці різних спеціальностей
План лікування для кожного пацієнта розробляє консиліум фахівці різних спеціальностей

Про клінічні дослідження розкажіть, будь ласка, докладніше. Що вони дають пацієнтам?

Клінічні дослідження — це дослідження, які перевіряють ефективність нових методів і препаратів. Для пацієнтів участь у них має величезне значення: дає можливість отримати найсучаснішу онкологічну допомогу за рахунок фармацевтичних компаній.

Адже ні для кого не секрет, що лікування раку в усьому світі дуже дороге. У той час, коли в багатьох розвинених країнах витрати покривають або страхові компанії, або держава, у нас, на жаль, фінансове навантаження частіше лягає на самого пацієнта і його сім'ю.

А при участі в клінічних дослідженнях люди, які отримують передове лікування, не платять за нього, хоча нові препарати можуть коштувати десятки тисяч доларів. Колись одна пацієнтка сказала, що потрапити в клінічні дослідження —це як виграти джек-пот.

Що потрібно, щоб стати учасником клінічних досліджень?

Необхідна відповідність певним критеріям. Має значення вид раку, стадія захворювання, результат попереднього лікування, наявність або відсутність деяких протипоказань і багато іншого. Це з'ясовується тільки після консультації пацієнта з онкологом і ретельного вивчення медичних документів. Всі клінічні дослідження в Україні проходять під контролем Європейської експертної комісії. Те, що в нашій клініці також проводять ряд клінічних досліджень, говорить про світове визнання кваліфікації лікарів і класу обладнання.

Які саме дослідження проходять у вашому центрі?

У нас пацієнти отримують сучасне лікування в рамках клінічних досліджень при раку легень, раку сечового міхура і пухлинах голови-шиї. Тому люди з такими діагнозами можуть до нас звернутися, фахівці проаналізують кожен конкретний випадок, і пацієнт разом з лікарем прийме рішення.

Ще недавно люди, які могли собі дозволити лікування за кордоном, їхали в різні країни. Чи змінилася зараз ситуація?

Кожна людина може лікуватися, у кого хоче і де хоче. Це тільки її вибір та її рішення. Однак я і раніше, ще до пандемії, не бачив сенсу в таких вояжах. Адже в абсолютній більшості випадків їхати за кордон не потрібно, тому що пацієнти у нас отримують таке ж точно лікування.

Центр оснащений обладнанням експертного рівня, протоколи в усьому світі однакові, наші фахівці діють згідно з міжнародними стандартами. Кваліфікація лікарів, їх досвід точно не поступаються закордонним. А переваги лікування в рідній країні очевидні. Це відзначають всі наші пацієнти, яким є з чим порівнювати, — хто вже починав лікуватися в Австрії, в Німеччині. Вони самі зізнавалися, що їхати і потім повертатися, щоб долікуватися тут, було дуже нераціонально при наявності в нашому центрі таких самих технологій.

Навпаки, до нас все частіше приїжджають пацієнти з інших країн, незважаючи на складнощі пересування, пов'язані з пандемією.

Зараз ви читаєте новину «Директор TomoClinic Володимир Ященко: "Протиракове лікування потрібно починати негайно після постановки діагнозу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути