Ексклюзиви
неділя, 09 жовтня 2022 08:42

Чим загрожує поліомієліт дитині – у МОЗ роз'яснили
6

До поліомієліту найвразливіші діти до 5 років. Це гостре інфекційне захворювання, що вражає центральну нервову систему.

Вірус "поліо" передається через руки від людини до людини. Також він може залишатися на іграшках і побутових речах. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, чим загрожує поліомієліт дітям і як захиститися від нього.

Інкубаційний період після зараження може тривати від чотирьох до 35 днів. Після цього може розвинутися хвороба. На сьогодні ефективних ліків проти поліомієліту немає.

Чим поліомієліт може загрожувати дітям?

Якщо дитина інфікувалася поліомієлітом, то в одного із чотирьох хворих впродовж кількох днів після зараження є грипоподібні симптоми: лихоманка, втома, нудота, біль у горлі й животі, головний біль, слабкість у м'язах. П'ять з 1000 хворих на поліомієліт мають серйозніші симптоми внаслідок ураження спинного мозку: відчуття поколювання в ногах, параліч або слабкість у кінцівках.

Одним з найстрашніших наслідків для дитини є параліч, що лишається на все життя. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя та навіть серце й мозок. Один з 200 інфікованих поліомієлітом залишається паралізованим на все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні цього року очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу

Після того як дитина одужала, функції вражених хворобою нервів і м'язів не відновлюються. До 10% з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус зупиняє дихальні м'язи.

Частина інфікованих взагалі можуть не мати жодних симптомів. Однак вони є носіями вірусу, внаслідок чого інших дітей може паралізувати або ж навіть призвести до смерті.

Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту в дітей ‒ вакцинація. Шістьох доз вакцин до 14 років достатньо, щоб у дитини сформувався пожиттєвий імунітет до цієї хвороби.

У МОЗ пояснили, чим поліомієліт може загрожувати дітям
Фото: facebook.com/moz.ukr
У МОЗ пояснили, чим поліомієліт може загрожувати дітям
У МОЗ пояснили, чим поліомієліт може загрожувати дітям
У МОЗ пояснили, чим поліомієліт може загрожувати дітям
У МОЗ пояснили, чим поліомієліт може загрожувати дітям

У середу, 28 вересня, в Україні зафіксовано ще один випадок мавпячої віспи. Це вже четвертий випадок захворювання в Україні. Про це в ефірі телемарафону повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує поліомієліт дитині – у МОЗ роз'яснили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути