Ексклюзиви
понеділок, 17 липня 2017 06:10

Зміщення хребців частіше буває в жінок

 

Металевою конструкцією укріпили хребет 26-річній Лері з Нікополя. Мала зміщений хребець у попереку. Їй установили шість титанових імплантів у Міжнародному центрі нейро­хірургії.

— Із травня постійно хрустіло в попереку, — розповідає Лера. — Я займалася фітнесом, і від вправ ставало все гірше. Спати на спині не могла. Маю малу дитину. Як підніму її, починає боліти спина. Кожен рух із болем давався.

Жінці зробили МРТ. Виявили, зміщений останній п'ятий хребець.

— У Лери вроджена вада — недорозвинений хребець. Це називається спондилоліз. Коли вона росла, він потроху зміщувався, — говорить нейрохірург клініки Олександр Швець. — Вагітність, пологи й фітнес погіршили ситуацію. Така проблема часто буває в жінок. Особливо старшого віку. У них зміщуються хребці від пологів і фізичної праці. ­Протягом цього місяця оперував чотири таких ­пацієнтки.

Операція з укріплення хребта Лери тривала 4 год.

— На знімках було видно: хребець наполовину змістився відносно до інших. Поставити його на місце ми не могли. Але закріпили так, щоб він далі не рухався і не травмував нерви та спинний мозок. Дівчині вздовж хребта в кістці просвердлили ­дірочки, вкрутили в них гвинти і встановили конструкцію. Кістковою стружкою, що залишилася від свердління, засипали отвори. Так імпланти вростуть у хребет. Жінка нормально житиме й не відчуватиме конструкцію, — каже Олександр Швець.

— Я боялася операції. Так себе накручувала, — продовжує Лера. — Але все добре пройшло. Олександр Васильович мене на другий день підняв. Спочатку давали знеболювальне. Але за два дні перестали. Болю не відчуваю. Півтора ­місяця мені не можна нахилятися, півроку — піднімати тяжке.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78.

м. Кременчук, ­лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21.

м. Стрий, вул. О. ­Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Зміщення хребців частіше буває в жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути