Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2017 07:46

Затиснені грижею нерви необхідно звільнити протягом 48 годин

 

— Нещодавно доставили на візку пацієнтку. Хворіла кілька тижнів, однак сім днів тому перестала самостійно мочитися. Жінці встановили катетер і призначили знеболювальні ліки, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — В нашій клініці їй зробили МРТ. Виявили грижу, що стискала нерви.

Того ж дня пацієнтку прооперували, вивільнили нерви.

— На жаль, втратили цілий тиждень. Нерви протягом семи днів були стиснуті. Тепер процес відновлення роботи сечового міхура може затягнутися на місяці. А може й не відновитися взагалі. Здавалося б, у XXI столітті в цивілізованій країні не має виникати запитань щодо того, як лікувати грижу міжхребцевого диска, — продовжує Ігор Курілець. — Однак пацієнти все ще платять своїм здоров'ям за таку, здавалося б, нескладну медичну проблему.

Лікуванням гриж наш у час не займаються лише ліниві, каже.

— Закінчив місячні курси масажу — і вже експерт. Умієш масажувати — масажуєш, маєш доступ до п'явок — лікуєш грижу п'явками. Маєш бджоли — лікуєш бджолами. Витяжки, дошки, вправи, вправляння, висушування, лазери. Чого лише не придумано, щоб хоч трохи заробити на поширеній хворобі. Звісно, "експерти" з вищевказаних методів "лікування" не кажуть пацієнтам, що у 80 відсотках випадків грижа за рік розсмоктується сама.

Лише 9–10% гриж потребують хірургічного лікування. У всіх інших випадках достатньо приймати протизапальні й знеболювальні ліки протягом двох-трьох тижнів.

— Проте в одного відсотка хворих грижа може стати причиною порушення функції тазових органів або навіть паралічу. Такий стан називається "синдром кінського хвоста". Виникає, коли велика грижа перетискає не один, а багато нервів. До болю в нозі додається заніміння в промежині, затримка сечі, а в деяких випадках параліч нижче пояса. Якщо не звільнити нерви протягом 24–48 годин, порушення можуть залишитися назавжди.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Лип­ська, 11,

тел. 0(44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0 (99) 309 20 21

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15,

тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Затиснені грижею нерви необхідно звільнити протягом 48 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути