Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2019 00:45

Заїкатися починають у три роки

Автор: ФОТО З САЙТА AMPRAVDA.RU
  Дитину із заїканням спершу варто відвести до невропатолога. Якщо той не виявить збоїв у роботі центральної нервової системи, то лікуванням займається логопед
Дитину із заїканням спершу варто відвести до невропатолога. Якщо той не виявить збоїв у роботі центральної нервової системи, то лікуванням займається логопед

— У мене проблема подвійна, бо заїкаються одразу двоє синів-­бли­зню­ків. Їм по 3 роки, і час віддавати в садок. Тепер думаю, може пошукати логопедичний, — каже Олеся Марків, 42 роки, з Чернігова. — Навесні обидва перехворіли грипом у важкій формі із затримкою дихання. Відтоді й почалися запинки в мові. Невролог призначив лікування із заспокійливих мікстур, артикуляційну гімнастику, ванни та розслабляючий масаж перед сном.

— Заїкання, або логоневроз, не виникає на пустому місці. Зазвичай, цю недугу спричинює стрес та емоційне переживання, — розповідає 53-річний Антон Анікін, столичний логопед. — Під час стресу порушується передача нервових імпульсів у зону відтворення мови. Виникають судоми в гортані, глотці, язику та губах. Тому окремі його компоненти спрацьовують раніше, інші — пізніше. Темп і плавність мовних рухів порушується, і слова вимовляються подовжено на певних складах.

Частіше хворіють діти з підвищеним рівнем тривожності. Важливу роль грає спадковість. Малеча з народження не мала б заїкатися, але повторює поведінку когось із батьків. Або дитині під час вагітності не вистачало кисню чи перенесла інфекції.

— Найчастіше заїкатися починають із 3 до 6 років. Тоді активно вчаться говорити реченнями, тому мовна функція стає найвразливішою ділянкою психіки. Будь-які порушення в діяльності нервової системи викликають "поломку" мови. Першою ознакою недуги може бути різке припинення мовлення або ж, навпаки, дитина може почати говорити швидко. Вона використовує зайві звуки.

Лікувати заїкання ніколи не пізно, але рання діагностика виправляє мовлення за два-три тижні. Спершу варто відвідати невропатолога. Якщо той не виявить збоїв у роботі центральної нервової системи, то проблему вирішить логопед. Він використовує логопедичний масаж, іноді гіпноз. Щоб отримати результат, лікування має бути комплексне. Коли дитина говорить і починає заїкатися, її треба заспокоїти, щоб зняти спазм. Вимкнути телевізор, музику та відсторонити від рухливих ігор. Усе це викликає емоції. Також зменшити кількість гуртків і додаткових занять, бо перевантажують нервову систему.

Зараз ви читаєте новину «Заїкатися починають у три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути