понеділок, 21 травня 2007 14:52

Заморожене грудне молоко зберігається дев"ять місяців

Банки грудного молока з"явилися в Європі в середині минулого століття. Їх створили, щоб підтримувати імунітет нації. Про це "ГПУ" розповів Гвідо Моро, 60 років, засновник банку грудного молока в італійському Мілані. Він приїжджав до Києва на конференцію в рамках освітнього проекту "Імунний захист з перших днів".

— Молоко здають мами недоношених дітей. А також жінки, в яких виробляється молока більше, ніж потрібно їхнім діти, — пояснює Гвідо Моро.

Бажаючих стати донорами тестують на СНІД, гепатит, роблять аналіз крові. Молоко перевіряють на інфекції, пастеризують та заморожують при температурі -20 °С. Так воно може зберігатися дев"ять місяців.

— Стандартний запас банку 1200 літрів. Цього достатньо, щоб перші шість місяців, доки формується імунітет дитини, малюки отримували необхідні поживні речовини та бактерії.

Із банку молоко замовляють для недоношених, хворих чи всиновлених малюків, яких не можуть годувати матері. Так роблять і жінки, які бачать, що їхнім дітям бракує маминого. Донори не отримують за це коштів. Для пацієнтів послуга також безплатна.

В Україні таких банків нема. Педіатри бідкаються, що жінки, які можуть годувати грудьми, поспішають переводити дітей на штучне вигодовування. А такі малюки частіше застуджуються, страждають на алергію, отит, діарею.

Зараз ви читаєте новину «Заморожене грудне молоко зберігається дев"ять місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути