Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 06:11

"Відкриваємо живіт, а там півтора літра крові, печінка розірвалася"

Автор: www.gazeta.zp.ua
  Щоб зменшити ризик отримання ушкодження в ДТП, вагітні жінки мають пристібатися. Найчастіше травмуються пасажирки на задньому сидінні
Щоб зменшити ризик отримання ушкодження в ДТП, вагітні жінки мають пристібатися. Найчастіше травмуються пасажирки на задньому сидінні

— У повсякденному житті вагітні можуть легко травмуватися, — говорить 66-річний Володимир Скиба, директор хірургічного центру Київської міської клінічної лікарні №1. — Жінка йде на високих підборах, підвернула ногу, падає боком на живіт. Буває часто потрапляють у аварії. Багато жінок ігнорують правила безпеки й не пристібаються, особливо коли їдуть на задньому сидінні. Усіх вагітних Києва з травмами доставляють до нас.

Центр лікує вагітних із гострими хірургічними патоло­гіями: після ДТП, з апендиксом, із камінням в жовчному міхурі.

— Минулого тижня "швидка" привезла 24-річну вагітну з тяжкою внутрішньочеревною кровотечею, — продовжує. — Жінка була бліда, в напівсвідомому стані. Навіть не заїжджаючи в реанімацію, доставили її в операційну. Відкриваємо живіт, а там 1,5 літра крові, печінка розірвалася. Найголовніший етап — зупинка внутрішньої кровотечі не може тривати більш як півгодини. Ми видалили згустки крові. На поверхню печінки помістили плівки-сітки й зупинили кровотечу. Операція тривала 2,5 години. Врятували матір і дитину. В даному випадку причина розриву печінки незрозуміла. Можливо, був удар. Але ні пацієнтка, ні родичі не зізналися, що сталося.

Найчастіше при аварії травмуються селезінка і дванадцятипала кишка.

— Це пов'язано з ­анатомією — органи тримаються тільки на зв'язках. При ударі, аварії чи падінні вони натягуються і рвуться.

Селезінка містить багато крові, тому викликає велику кровотечу. Її необхідно терміново зупинити.

— Дивимося на ураження. Якщо мале, то можна лапароскопічно, через невеликі розрізи оперувати. Плід заважає дістатися до органу. Намагаємося його обійти, доводиться вивертатися. Жінка непритомна, але дитина може бути активна під час операції, — каже Скиба.

Якщо ураження 2 см і більше, проводять відкриту операцію — живіт розрізають.

— Саму травму зашиваємо нитками, що розсмоктуються, або приклеюємо медичним клеєм. Така операція триває 2–3 години. Якщо тяжке ураження кількох органів, то буває і по 5–8 годин. Діти після таких операцій народжуються здорові. Існують хороші види знеболювання, вони не впливають на плід. Звичайно є ризики, але ж медикамент вводять одноразово. Буває таке, що доводиться рятувати когось одного. Це вирішує хірург — оцінює, в кого є більше шансів. У 99 відсотках випадків вдається врятувати і дитину, і матір.

Лікар радить перед плануванням вагітності повністю обстежитися у всіх спеціалістів.

— Треба здати всі аналізи, перевірити наявність хвороб, про які жінки часто не здогадуються. Буває, у вагітної є каміння в жовчному пузирі, а вона про це дізналася, коли живіт виріс, — додає Володимир Скиба.

Зараз ви читаєте новину «"Відкриваємо живіт, а там півтора літра крові, печінка розірвалася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути