понеділок, 17 вересня 2018 05:06

Від травми хребці у пірнальників розламуються вдрузки

 

Пірнати вниз головою у водойми — одна з улюблених сезонних розваг українців. Але не всім вдається залишитися цілими й неушкодженими ­після такого дозвілля.

— Подібні розваги часто закінчуються травмами, — каже директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець. — Уявіть, як людина всією масою свого тіла на великій швидкості врізається в дно. У момент зіткнення на ніжні шийні хребці приходиться удар величезної сили. ­Хребці розламуються буквально вдрузки. Ці уламки здатні пошкодити спинний мозок, що часто призводить до паралічу. Тоді в людини не працюють руки, ноги, тазові органи.

Після травми спинного мозку люди часто лишаються паралізованими.

— За останній час мали двоє таких хворих. Одному пощастило — уламки його хребців були менші й не зачепили спинний мозок. Цього чоловіка успішно прооперували й відправили додому. Другому пощастило менше. Окрім травми, він ще й наковтався води, унаслідок чого розвинулася тяжка пневмонія. Нині йому не вистачає дихального об'єму легенів. Через це досі не можемо провести операцію. Чекаємо вже місяць, але ситуація не покращується.

Мета операції за таких обставин — стабілізувати хребет. Хірург видаляє уламки, які травмують спинний мозок, і скручує хребці металевими шурупами. Це дозволяє попередити подальше пошкодження ­мозку. Проте відновити його втрачені функції не завжди вдається.

Курілець радить ніколи не пірнати вниз головою.

— З наймолодшого віку батьки мають казати дітям про небезпеку подібних розваг. Особливу увагу приділяти хлопчикам. Люди не повинні самі себе травмувати. На світі й без того є безліч хвороб.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, Клініка ­Святого ­Петра,

вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Від травми хребці у пірнальників розламуються вдрузки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути