понеділок, 31 березня 2008 14:23

Від постійної роботи в навушниках можна оглухнути

26-річний киянин Дмитро вісім років працює на студії звукозапису. Він — звукорежисер, тому постійно в навушниках. Від гучного звуку в чоловіка погіршився слух.

— Я ще й сам собі додав клопоту. Грав у рок-групі, був барабанщиком, — розповідає темноволосий чоловік. — Торік восени ми гарно відіграли концерт, гучно — це ж рок. Але після того вечора я відмовився від цього захоплення. У вухах свистіло, шуміло і стріляло.

Дмитро почав ходити по лікарях.

— Перевірявся і в отоларинголога, і в невропатолога. У мене виявили пошкодження слухового нерву. Це так звана акустична травма, — ділиться Дмитро.

Чоловікові прописали ліки для покращення кровообігу мозку.

— Від ушкодження слухового нерва ліків немає, — пояснює Ярослав Шкоба, 55 років, завідувач відділення отоларингології київської обласної лікарні. — Нерв не можна відновити. Треба було раніше звернутися за допомогою.

Боюся, що одного разу у вусі так стрельне, що нічого не чутиму

Дмитро теж зазначає, що жоден лікар не гарантував йому покращення слуху. Навіть радили шукати альтернативу — нетрадиційну медицину.

— І я пішов до мануальщика. Він сказав, що затиснуті судини у спині. Кров погано поступала, й тому у вухах шуміло. Порадив масажі. Але вони давали тимчасовий ефект і то незначний. Тепер я думаю спробувати голковколювання. Я перестав слухати гучну музику та ходити на концерти. Боюся, що одного разу у вусі так стрельне, що вже нічого не чутиму, — веде далі Дмитро.

Рефлексотерапевти, які лікують за китайською методикою, пов"язують втрату слуху із перетисканням артерій у шийному відділі хребта. Радять лікувати хворобу комплексно: масажі й голки. Треба підтримати слуховий нерв, який страждає від постійного напруження.

— Мануального терапевта треба вибирати обережно, бо шийний відділ знають лише одиниці, — пояснює Анатолій Злиднєв, 53 роки, лікар-рефлексотерапевт з донецького Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії ім. Гусака. — Поганий спеціаліст лише розхитає хребці, тоді ще й голова почне крутитися.

Щоб з"ясувати, чи справді шум пов"язаний із вадою слухового нерва, лікар радить себе перевірити. Затиснути на кілька секунд вказівними пальцями сонні артерії з обох боків. Якщо шум зник — це проблеми нерва. Друга вправа — на наявність запалення — невриту. Через це також погіршується слух. Потрібно закрити вхід до вушної раковини. Якщо шум минувся, запалення немає.

Зараз ви читаєте новину «Від постійної роботи в навушниках можна оглухнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути