Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 03:09

Від молочних сумішей у дітей ростуть груди

У 52-річного китайця Го Фена, власника молочної ферми, понад 10 років тому почали збільшуватися груди. Через брак коштів він не міг пройти хірургічне обстеження.

— Думав, груди ростуть через те, що поправлявся я весь. Але коли вони стали такими великими, як жіночі, я звернувся до лікаря.

Лікарі пекінської клініки при обстеженні виявили в Го Фена рідкісне захворювання — гінекомастію. Це доброякісне збільшення молочної залози, спричинене розростанням жирової тканини.

— За останні 30 років, що я працюю в клініці торакальної хірургії, вперше бачу чоловіка з таким грудьми, — говорить хірург Чжан Ліліань. — І хоча збільшені молочні залози не загрожують життю китайця, ми вирішили його прооперувати.

Безкоштовна операція тривала 5 год. Го Фену видалили жирову тканину з молочних залоз. В організмі не виявили токсичних речовин і патології. Медики не змогли пояснити пацієнтові, чому росли груди.

Коли в суміш додають гормони, відбувається мутація в організмі

Збільшувалися молочні залози також у трьох дівчаток, яким не було року. Вони з китайського міста Ухань. Їхні батьки переконані, що це від сухих молочних сумішей китайської компанії, якими вони годували дітей.

Під час обстеження з"ясували, що в крові дівчаток рівень гормонів естрадіолу і пролактину був у кілька разів вищий, аніж у дорослих жінок.

У компанії запевняють, що їхня продукція не містить жодних гормонів. Усім постраждалим запропонували компенсацію — 200 тис. юанів ($28,5 тис. — "ГПУ").

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров"я перевіряють суміш. Кажуть, що з таким мають справу вперше.

— Коли в суміш для годування додають гормони, відбувається мутація в організмі, — говорить харківський лікар Валерій Боцула, 50 років. — У дорослих жінок від такої їжі теж можуть рости груди. Гормони діють на всіх однаково. Людина починає швидко товстіти, з"являється надмірне обволосіння, гінекологічні проблеми, змінюється голос. Може бути безпліддя. Пригадую випадок, коли жінка до прийому гормонів важила 45 кілограмів, а після — 130.

Лікар каже, в українських сумішах можуть бути такі ж добавки, як  у китайських.

— Із Китаю привозять неякісну суміш, розфасовують її в імпортні баночки та продають. Раджу годувати дитину лише материнським молоком і натуральними продуктами.

Зараз ви читаєте новину «Від молочних сумішей у дітей ростуть груди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути