середа, 02 лютого 2011 07:45

Від депресії допомагають жирна риба та фініки

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Українська співачка і художниця Анжеліка Рудницька
Українська співачка і художниця Анжеліка Рудницька

"Торік розійшлася з хлопцем, із яким жила три роки, — говорить киянка 27-річна Марина Краснова. — Посварилися через його зраду. Працювала бухгалтером у торговельній фірмі. Через стрес наробила багато помилок у документах. Мене звільнили. З листопада по квітень пролежала на дивані, щодня плакала. Вийти у магазин, приготувати їсти чи попрати одяг сил не було. Весь час їла печиво та цукерки, розповніла. Не дивилася на себе у дзеркало, бо здавалась потворою. На вулицю виходила вночі, щоб люди не бачили. Здавалося, всі друзі відвернулись. Ненавиділа їх та себе".

Навесні Марина поїхала до баби в село. Багато бувала на сонці, засмагала, їла полуниці. У серпні поїхала на море й познайомилась із чоловіком. По приїзді влаштувалася на роботу. Каже, вилікувала депресію на сонці.

— Майже завжди цей стан залежить від життєвих обставин, — пояснює психолог Марія Бурдукало, 23 роки. — Але взимку пригнічення загострюється. Воно триває місяцями, доки не вистачатиме сонця. Недуга виникає через брак світла, вітамінів, виснаження організму. В мозку людини знижується вироблення серотоніну, який відповідає за відчуття задоволення та гарний настрій. Його нестачу організм надолужує сном та вуглеводною їжею. Звідси сонливість та потяг до солодкого.

Симптомами депресії є пригнічений настрій, зниження інтересу до улюблених речей, почуття провини та самотності, брак енергії, погіршення пам'яті. Людина дратується, стає байдужою, вважає життя безглуздим. Агресія спрямована не на зовнішні об'єкти, а проти самого себе. Кризи трапляються в 15, 18, 21, 25, 40 років.

— Жінки легше піддаються депресії, ніж чоловіки. Сильна стать ховається за агресією, зловживанням алкоголем, наркотиками, зануренням у роботу, захоплюється азартними іграми. У підлітків та літніх людей недуга минає важко. У них мала фізична активність організму, ослаблений гормональний захист.

Клінічною хвороба стає, коли починає турбувати фізичний біль. Часто — в серці, шлунку, голові.

— Коли не хочеться жити, зверніться до психіатра. Займіться спортом, щоранку робіть фізичні вправи, слухайте веселу музику. Це сприятиме виробленню нейрогормонів задоволення. Якщо маєте апатію, візьміть відпустку на тиждень — відіспіться, від'їжтеся. При депресії помічні фініки, інжир, банани, жирна риба. У сонячний день більше гуляйте.

Дієвим методом позбутися сезонних депресій вважають світлотерапію. Мозок сприймає яскраву лампу за денне світло, дає сигнал організму виділяти серотонін. Жінкам психологи радять носити яскравий одяг, а також арт-терапію.

— Візьміть папір великого розміру та фарби. Заплющте очі, відчуйте свій настрій, оберіть колір. Малюйте, доки вийде щось хороше.

Зараз ви читаєте новину «Від депресії допомагають жирна риба та фініки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути