четвер, 06 березня 2008 18:31

Від авітамінозу рятує соснова хвоя

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Іван Просяник: ”У нас кожна баба знає, чим лічиться. Вона видає рецепт. Я швиденько записую”
Іван Просяник: ”У нас кожна баба знає, чим лічиться. Вона видає рецепт. Я швиденько записую”

Травник із села Курінь Бахмацького району Чернігівщини Іван Просяник, 60 років, зібрав понад 30 тис. рецептів із лікарських трав.

— Необхідна для лікування трава росте у хворого на городі або поблизу. Якщо непотрібна — щезає з городу, — зауважує Іван Герасимович. — У нас кожна баба знає, чим лічиться. От підходжу до жіночки. Кажу: і поперек у мене болить, і серце коле. Вона відразу видає рецепт. Я швиденько записую.

Чому зайнялися травами?

— У 90-х, як стало туго із зарплатою, вирішив заробляти тим, чим займався мій батько. До нього ж якось і сало пливло, і те і се люди несли. У мене й бабуся, й прабабуся травницями були. Я й сам виріс у травах. То в бузині сидів, то в кропиві. 1986-го пішов із посади кореспондента районки на творчі сухарі. Поїхав до Карпат збирати рецепти. Там жив у хаті, де колись два роки мешкав Іван Франко. Назбирав два великі томи порад лікування.

Випробовували рецепти на собі?

— Аякже! Якщо щось раджу, обов"язково сам спершу попробую.

Як лікуєте грип?

— При перших ознаках хвороби полощу ніс склянкою власної сечі. Адже хвороба починається з гайморових пазух. Дитяча сеча помагає найбільше. Якщо гидуєте, можна набрати на палець дещицю меду й помазати далеко в носі. Пектиме нестерпно, до сліз, але грип минає. Ще можна пити чай із гілок звичайної верби. Помагає від застуди горілка з перцем і медом. На чарку треба столову ложку меду і стручок перцю.

Як рятуватися від авітамінозу?

— У сосновій хвої вітаміну С у шість разів більше, ніж у лимоні. Раджу зірвати жменю соснових голок, залити літром окропу. Хай настоїться ніч. Ще краще туди додати лушпиння цибулі. Зранку трохи підкип"ятіть, щоб тільки-тільки побулькало. Пийте по літру цього відвару на день.

Зараз ви читаєте новину «Від авітамінозу рятує соснова хвоя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути