Ексклюзиви
середа, 13 квітня 2011 06:30

У Володимира Деркача викривлюються коліна й лікті

Автор: фото: Олександр Галіза
  Хворий на дисплазію Володимир Деркач із села Холодівка Вінницької області не може ходити. Праву ногу йому загіпсували аж до грудей
Хворий на дисплазію Володимир Деркач із села Холодівка Вінницької області не може ходити. Праву ногу йому загіпсували аж до грудей

13-річний Володимир Деркач із села Холодівка на Вінниччині переніс 10 операцій. У нього дисплазія суглобів. До школи не ходить, батьки запрошують учителів додому.

— Три роки ми возили Володю в школу, — каже мати Ніна Деркач, 42 роки. — То на милицях був, то в інвалідному візку. Трохи сам ходив, але ноги шаталися. Позвонок не витримав навантажень, і знову робили операції.

Володимирові діагностували недугу у 1,5-річному віці.

— Малий пішов у рік і чотири місяці, але швидко втомлювався і задихався. Ліве коліно почало викривлятися в іншу сторону. Коли ще не було 3 роки, син переніс перші дві операції на ніжках. Ніби все нормально було, але хвороба перейшла на руки. Вони стали погано згинатися. І з позвонком почалися проблеми, його потягнуло. Через це ноги стали коротшими.

Востаннє Володимира прооперували в лютому. На ногу наклали гіпс, який мають зняти за два місяці.

— Операція була дуже важкою. Дитина алергетик, не кожні ліки підходять. Після наркозу почалося сильне удуш'є, син пережив клінічну смерть. У реанімації лікарі тиждень боролися за його життя. А потім сам почав дихати, — втирає сльози Ніна Яківна.

Хлопця не можна більше оперувати. Від наркозу він може померти.

— Син вірить, що ходитиме. Ми його настроюємо, що тільки спорт піднімить. Якщо накачає м'язи, вони зможуть тримати суглоби. Це єдінствений виход, — говорить батько 46-річний Юрій Деркач.

Столичний ортопед 43-річний Сергій Дибкалюк пояснює, дисплазія трапляється нечасто:

— Точно не визначено, від чого суглоби в дітей формуються неправильно. Буває, коли весь кістяк у порядку, порушується лише будова колін. Але частіше уражаються всі суглоби. Хребет викривлюється, уповільнюється в рості. Через гормональні збої кістки стають крихкими.

Причиною хвороби лікар називає порушення кровообігу в хребті.

— Защемлена артерія вивільняється лише при певній позиції кісток, суглобів і м'язів. Організм пристосовується, щоб мозок отримував потрібну кількість кисню і поживних речовин. Тому насамперед слід усунути проблему з кровообігом. Помагають операції. У мене теж є 13-річний пацієнт. У нього перестала рости рука. Під час обстеження я виявив зайве шийне ребро, яке защемлювало судину. Після операції рука почне рости, до повноліття буде нормальною.

Зараз ви читаєте новину «У Володимира Деркача викривлюються коліна й лікті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути