вівторок, 15 січня 2019 05:11

"У черепі за вухом роблять отвір розміром із п'ятикопійчану монету"

 

— Перед новим роком до нас звернулася 54-річна жінка з Хмельницької облас­ті. Близько 10 років хворіє на невралгію трійчастого нерва, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Це страшний біль. Ніби електричні розряди б'ють в обличчя. Провокує його найменший подув вітру, холодна вода або розмова. Тому ці хворі приходять до нас з обличчям, повністю замо­таним хустками.

Трійчастий нерв відповідає за чутливість половини обличчя. Розташований усередині черепа. Біль спричиняє судина, яка тисне на нерв.

— Вважається, що це найбільший біль, який може відчути людина. Напади тривають від одної до п'яти хвилин. Буває до 10 нападів на день. Пацієнти дуже їх бояться. На власні очі бачив, як люди плакали, очікуючи, що біль повернеться. На початку хвороби невралгію плутають із зубним болем. Тому часто до нас приходять пацієнти, в яких вирвано половину зубів. Недугу характеризує те, що болить чітко половина обличчя — або права, або ліва. Ніколи — шия чи волосяна частина голови.

На початку хвороби приписують препарат карбамазепін. Якщо він вже не діє, у нерв під наркозом вводять речовину гліцерол, що блокує біль. У складних випадках хворим пропонують операцію.

— Називається вона "операція Джанетта", за іменем американського нейрохірурга, який вперше її провів. У черепі за вухом роблять отвір розміром із п'ятикопійчану монету. Заводять медичні інструменти. Між нервом і судиною ставлять прокладку, яка не дозволяє подразнювати нерв. Операція триває кілька годин. Вона ефективна: дев'ять із десяти хворих про біль забувають.

Таку операцію зробили жінці з Хмельниччини.

— Оперували перед самим новим роком, — продовжує Курілець. — Пацієнтці стало легше буквально наступного дня. Хоча неприємні відчуття можуть зберігатися. Я телефонував їй кілька днів тому. Каже, що все пройшло і почувається дуже добре.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11,

тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3,

тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «"У черепі за вухом роблять отвір розміром із п'ятикопійчану монету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути