Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2017 05:30

У 7-річного хлопця від напівхребця ріс горб

 

Спричинити сколіоз може напівхребець. Це вроджена вада, яка заважає нормальному розвиткові хребта. Коли дитина росте, у неї з'являється горб.

— Хребець складається з трьох частин. Напівхребець — це коли одна з них недорозвинена. Має трикутну форму, як клин розташований між двома іншими, — каже Михайло Вальчук із Міжнародного центру нейрохірургії. — Ми недавно оперували 7-річного хлопця з Вінницької області з такою вадою. У нього боліла спина, наростав горб. За два роки став, як великий кулак. Такий вид сколіозу корсетами не лікується. Батьки вирішили прооперувати сина. Хотіли, щоб розвивався, як однолітки. Гроші на операцію збирало все село.

Відхилення генетичне, в Україні трапляється рідко. Допомогти місцевим хірургам приїхав іспанський професор Норберто Вентура з Барселони. Він спеціалізується на дитячій спинальній хірургії. Кілька разів оперував у Міжнародному центрі нейрохірургії.

Дитині встановили два титанові імплантати — конструкцію, яка підтримуватиме хребет замість недорозвиненого хребця.

— Втручання тривало п'ять годин. Ми повністю видалили напівхребець. Інші дві частини стягнули й укріпили гвинтами. Ця конструкція не заважатиме дитині рости і дасть змогу нормально розвиватися. Операція для нас була складна, бо біля хребців проходять важливі структури — аорта, нерви, спинний мозок. Потрібна філігранна хірургічна техніка, щоб нічого не зачепити. Але лікар Вентура казав, що на Заході це — розповсюджена практика.

Хлопець зміг ходити на другий день після операції.

— Усе пройшло успішно. Горба майже не видно. Звісно, малий плаче, коли роблять уколи. Але почувається добре. Через місяць бігатиме. Щоб усе зажило, потрібно 10 місяців. Це — останній етап. Один раз за життя зробили, і дитина ніколи не звертатиметься до ортопедів, — додає Вальчук.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «У 7-річного хлопця від напівхребця ріс горб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути