Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 04:45

Тромби частіше виникають у жінок

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Дар’ю Єну привезли до Вінницької міської лікарню №1 з болями у грудях
Дар’ю Єну привезли до Вінницької міської лікарню №1 з болями у грудях

— Якби тромб був великим, я не вижила би, — каже 51-річна Дар'я Єна з Вінниці. Вона потрапила до реанімації з діагнозом тромбоемболія легеневої артерії. — Я рвала яблука, і нічо не тріщало, а гілка зразу відчахнулася. Не встигла ні за що схопитися. Гепнулася добре, хоч і не з великої висоти. Місяць сказали лежати, бо ту лонну кістку всередині таза неможливо в гіпс взяти. Треба, щоб сама зросталася. Намучилася дуже. А тоді почала потихеньку вставати, розходжуватись. Якось дуже різко встала, у млість кинуло. Якась безсилість з'явилася, в грудях стало дуже боліти. Викликали "швидку".

— У пацієнтки відірвався тромб на нозі й попав у легені, — говорить  Оксана Хазар'янц, 37 років, анестезіолог-реаніматолог Вінницької міської лікарні №1. — У такому стані людина не може дихати. Але найнебезпечніше, що падає тиск. Може зупинитися серце.

Дар'я Федорівна показує знімки правої та лівої ніг.

— Бачте, де ці тромби в мене були. Я не знала. Болить та й болить нога. Думала, це варикоз. До лікарів не зверталась. А воно ось як получилось.

Протягом тижня пацієнтка дихала за допомогою кисневого апарата. Їй давали таблетки, робили уколи, ставили по сім-вісім крапельниць щодня. Так розріджували кров. Коли з реанімації перевели до хірургічного відділення, сказали перемотати ноги еластичним бинтом.

— Треба було зразу замотати, як після перелому стала підніматися. То, може, все обійшлося би.

Оксана Хазар'янц радить звертатися до лікаря, коли болять ноги:

— Лише після аналізів можна визначити причину болю. Треба зробити ультразвукову діагностику ніг. Тромби можуть утворитися через фізичне або нервове перенапруження. Також можуть виникнути після травм, операцій, навіть ліки здатні викликати таку хворобу. Має значення також спадкова схильність і стан судин. У групу ризику входять люди після 40 років, вагітні, ті, що перенесли інсульт, і хворі на ожиріння. У жінок тромби виникають і при вживання протизаплідних засобів. Вони взагалі частіше хворіють на тромбоемболію. У чоловіків — атеросклероз та підвищений холестерин. Тромбоемболія закінчується смертю пацієнта у 50 відсотках випадків.

Дар'я Єна регулярно вживає препарати від підвищеного згортання крові. Щомісяця має здавати аналізи, аби запобігти надмірному її розрідженню. Інакше почнеться кровотеча.

Зараз ви читаєте новину «Тромби частіше виникають у жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути