четвер, 10 січня 2008 14:10

Телефон допомагає брехати

У 27-річного Артема Юдіна в поїзді викрали телефон.

— Я всю ніч не міг заснути, — розповідає він. — Стояв у тамбурі, нервував. Напився і побився із якимись чоловіками. Приїхав додому з синцями. Заспокоївся, тільки коли купив новий мобільник і відновив картку.

Донецький психолог 45-річна Тетяна Богашева каже, що мобільний телефон може зашкодити психічному здоров"ю:

— Невпевнена в собі людина з низькою самооцінкою стає залежною від телефону. Крім того, телефон допомагає брехати. Особливо часто таке буває між батьками й дітьми. Наприклад, запитую в сина, чи поїв суп. Він не їв, але відповідає — так. Я ж не бачу, перевірити не можу. Дитина до цього звикає.

Ще одна психологічна проблема — самообман. Людина телефонує, а з абонентом немає зв"язку. Вона починає хвилюватися, вигадувати абищо, накручує себе. Інший клопіт — очікування важливого або небажаного дзвінка. Сигнал мобільного викликає в організмі стресовий стан.

— Залежність — це коли кажуть "можу обійтися", а насправді не обходяться, — пояснює Богашева. — Людина носить із собою телефон усюди: на пляж, у ресторан, кінотеатр. Якщо можна не дзвонити або зачекати, а ви все одно телефонуєте — це перші ознаки небезпеки.

Щоб з"ясувати, чи є у вас залежність, вимкніть телефон на півдня. Якщо відчуваєте дискомфорт — хвилювання, неспокій, самотність — задумайтеся. Це проблема. Більшість людей, які залежать від мобільних, не вміють правильно відпочивати. Вони не почуваються комфортно на самоті, не знають, що робити в такому разі. А людина іноді потребує тиші. Це треба визнати й узяти за правило. Вимикати телефон, наприклад, у неділю або після 19.00. Це додасть емоційної стабільності.

Зараз ви читаєте новину «Телефон допомагає брехати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути