понеділок, 10 грудня 2018 05:06

Судинозвужувальні краплі викликають погіршення нюху

— Останнім часом змушена ­закрапувати ніс майже щодня. Тільки так можу нормально спати. Нежиті, як такої, немає. Але на ніч носом практично не дихаю. На ранок усе добре. На ніч знову те саме починається, — каже 35-річна Ольга Вовк із Кривого Рогу Дніпропетровської області.

— Звикання до судинозвужувальних препаратів може виникнути з першого дня застосування. Тоді люди вже не можуть без них заснути. Рано чи пізно все це обертається поганими наслідками. У людини слабне нюх, виникають труднощі з диханням, часто турбує головний біль, слизова оболонка збільшується і страждає від нестачі кисню й поживних речовин, — розповідає отоларинголог 49-річний Олександр Руткас із Києва.

Часте застосування судинозвужувальних крапель спричиняє порушення кровопостачання слизової ­оболонки. Це призводить до заміщення її сполучними тканинами й потовщення хрящів.

— Якщо консервативне лікування результатів не дає, доводиться робити операцію. Під час такого втручання утворені в раковинах рубці видаляють. Тоді все приходить у норму, потреба в судинозвужувальних препаратах зникає. У мене був пацієнт, який "сидів" на краплях протягом 18 років. Після операції позбувся залежності.

Використовувати судинозвужувальні краплі без шкоди слизовій оболонці можна максимум п'ять-сім днів. Такого типу препарати необхідні лише на початку розвитку ГРВІ, коли з'являється нежить і в носових пазухах відбувається застій слизу. У подальшому рекомендують замінити судинозвужувальні краплі назальними стероїдами.

— Ці препарати зменшать набряк, і слиз виділятиметься менш активно. Також варто частіше промивати ніс.

Зараз ви читаєте новину «Судинозвужувальні краплі викликають погіршення нюху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути