Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2018 06:55

"Зшивала рани голкою або заклеювала скотчем"

Автор: www.ovenah.com.
  Хворі на діабет часто не відчувають, що взуття їм натирає. Від того утворюються рани, які погано заживають
Хворі на діабет часто не відчувають, що взуття їм натирає. Від того утворюються рани, які погано заживають

— Звернулася 40-річна жінка, яка давно хворіє на цук­ровий діабет. У неї біля пальців ніг утворилися рани. Не боліли, бо втратила чуттєвість, — розповідає Юрій Савчук, 37 років, ендокринолог Черкаської обласної лікарні. — Жінка намагалася лікуватися сама. Робила примочки. Це не допомагало. Почала зшивати рани голкою або заклеювала скотчем. Болю не відчувала. Лікарі були шоковані. Могла занести інфекцію й ризикувала залишитися без ніг.

— Ми нормалізували в пацієнтки показники цукру, — продовжує. — Призначили спецвзуття, яке фіксувало ногу в одному положенні. Спочатку носила його на одній нозі, потім стільки ж часу на другій. Рани загоїлися. Тепер жінка дотримується наших порад.

Причиною втрати чуттєвості ніг було ускладнення діабету — полінейропатія. Може виникнути за п'ять років після початку хвороби. У 60% випадків виникає за 15–20 років.

— Такі хворі можуть травмувати ногу й не відчути болю. Був випадок, коли чоловік загнав у стопу цвях і порався по господарству ще кілька годин. Хотів роззутися, а нога вже набряк­ла. Зняв черевик і побачив рану. Інший працював охоронцем. Взимку дивився футбол, ноги у валянках поклав на обігрівач. Не відчував, що гаряче. Отримав опіки, — каже Юрій Васильович.

Причиною розвитку діабетичної полінейропатії є високий рівень цукру в крові. Ускладнення виявляють під час огляду.

— Деякі хворі щодо обстеження в кабінеті полінейропатії ставляться скептично. Але змінюють думку, коли в них виявляємо знижену чутливість. Визначаємо її за допомогою камертону, голки, прикладаємо гаряче. Перевіряємо прохідність судин. Досліджуємо, чи справді цукровий діабет є причиною.

При ранній діагностиці та своєчасному лікуванні, симптоми можуть повністю зникнути.

— Лікування проводять комплексно. Хворому потрібно нормалізувати вуглеводний обмін речовин. Дотримуватися дієти. Необхідно ретельно стежити за показниками цукру. Боротися зі "стрибками", вести рухливий спосіб життя. Слід носити зручне, просторе, тепле й комфортне взуття. Якщо буде затісне, людина цього не відчуватиме. Воно натиратиме ноги, з'являтимуться рани.

При найменших підозрах на розвиток ускладнення хворий на діабет повинен негайно звернутися до лікаря.

Імпотенція при діабеті — перша ознака небезпечних ускладнень

— Цукровий діабет — хвороба, яка впливає на всі системи організму. В тому числі й статеву. Багато чоловіків стикаються із проблемою еректильної дисфункції, або імпотенції, — говорить ендокринолог кабінету андрології Черкаської обласної поліклініки 59-річний Леонід Вдовенко.

Ускладнення розвивається під впливом високого рівня глюкози в крові. Це призводить до порушення кровопостачання й втрати чутливості статевого органу.

— Імпотенція при діабеті — це не просто неприємне явище, а перша ознака небезпечних ускладнень. Зокрема еректильна дисфункція є передвісником порушень кровообігу судин ніг, — наголошує Леонід Вдовенко.

Зараз ви читаєте новину «"Зшивала рани голкою або заклеювала скотчем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути