Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2017 05:55

"Спотворюється смак звичних продуктів або з'являється неприємний присмак"

Автор: ФОТО З САЙТА www.ilive.com.ua
  Гайморит лікують інгаляціями та судинозвужувальними краплями, щоб витікав гній. Якщо не допомагає, проколюють пазухи носа
Гайморит лікують інгаляціями та судинозвужувальними краплями, щоб витікав гній. Якщо не допомагає, проколюють пазухи носа

— Від закладеного носа голова боліла ­настільки, що важко було підняти її з подушки, — каже киянин 33-річний Дмитро Якимець. — Спочатку мав нежить. За кілька днів назбирався гній. Злякався і пішов у лікарню. Там довелося пробивати ніс. Капаю краплі. То хоч дихаю й відчуваю запахи нормально.

— Гайморит часто буває через неправильний прикус, — каже столичний отоларинголог 45-річний В'ячеслав Лісневич. — Якщо корінці зубів виходять у пазухи, то інфекція з зубів ­потрапляє одразу в них. Такий гайморит є не гострий, а одразу хронічний.

Гайморит починається, як застуда. Є чхання, озноб і невелике підвищення температури. Пізніше з'являється біль в області перенісся, чола чи й усього обличчя, який віддає в зуби й корінь носа. Набрякає слизова носа, з'являється нежить, утруднюється дихання. Виникає постійна втома.

— Проходить тиждень, перш ніж людина дізнається, що в неї гайморит. Лікує застуду чаями. Від них дихати легше, голова не болить. А гайморит далі непомітно розвивається. Так хворобу запускає. Починає сильно боліти все обличчя. Біль посилюється, коли піднімає повіки чи натискає на ­область під очима. Зменшується в положенні лежачи. Бо при цьому гній виходить із носових пазух. Інколи в пацієнтів зникає нюх. Спотворюється смак звичних продуктів або з'являється неприємний присмак там, де його раніше не було.

Лікують хворобу інгаляціями та судинозвужувальними краплями, щоб витікав гній.

— Гайморит буває вірусний, бактеріальний або грибковий. Останній — рідко. Тільки коли в людини знижений імунітет. Антибіотики призначаю лише при бактеріальному гаймориті й коли на знімку видно, що в пазухах носа є гній. При вірусному їх пити шкідливо. Якщо маю підозру, що збудником хвороби є бактерія, беру мазок із носа. Він покаже, до яких препаратів збудник чутливий.

Крім ліків, при запущеному гаймориті проколюють пазухи носа. Викачують гній і промивають розчином. Щоб уникнути цієї процедури, призначають менш травматичну. Вона називається "зозуля".

— Це промивання за допомогою апарату, що діє як пилосос. Пацієнт лягає на кушетку, вмикають пристрій. Лікар в одну ніздрю шприцом вливає розчин-антисептик. В іншу вставляє трубку, яка відкачує рідину з пазух разом із гноєм і слизом.

Для профілактики гаймориту, як тільки з'явився нежить, потрібно промивати ніс солоною водою.

— У склянці води розведіть пів чайної ложки морської солі. Наберіть рідину в долоню і втягніть носом. Це промиває слизову.

Зараз ви читаєте новину «"Спотворюється смак звичних продуктів або з'являється неприємний присмак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути