Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2019 07:51

Соска викривлює прикус

Автор: ФОТО З САЙТА VLADTIME.RU
  У три роки в дитини формується тимчасовий прикус. У цей час її треба вперше показати стоматологу. Далі слід навідуватися до лікаря що два роки
У три роки в дитини формується тимчасовий прикус. У цей час її треба вперше показати стоматологу. Далі слід навідуватися до лікаря що два роки

— Донька до 2 років смокта­ла соску. Була тиха, мене не смикала. Коли її відлучили, почалися проблеми. Нижня щелепа стала випирати вперед, — розповідає 32-річна Ольга Марчук із села Таврія Токмацького району Запорізької області. — Стоматолог сказав, що це я нашкодила.

— Від соски треба відмовлятися у півтора року. Інакше зміниться тип ковтання і викривиться щелепа, — розповідає столичний ортодонт 44-річний Єгор Карпенко. — Якщо ж її тільки купуєте, вибирайте сплюснуту з обох боків. Така підтримує правильне положення язика в роті. Не викривляться зуби й щелепа.

Шкідливо, коли немовля смокче палець, їсть суміші через соску з великою діркою та гризе олівець. Це змінює процес формування лицевого скелету, бо заважає правильному змиканню щелеп.

— Важливу роль відіграє харчування. Не можна довго дитину годувати пюре. У раціоні має бути м'ясо, тверді овочі й фрукти, — продовжує лікар.

Краще показати дитину спеціалістові заздалегідь. Спочатку звернутися до стоматолога, а він направить до ортодонта. Перша консультація має бути в 3 роки, коли сформувався тимчасовий прикус. Далі слід навідуватися кожні два роки.

Неправильне змикання зубів призводить до того, що дитина погано пережовує їжу. Від цього виникають проблеми із шлунково-кишковим трактом.

У 12 років формується постійний прикус і можна ставити брекети. Це пристрої із медичного дроту, що вирівнюють зуби. Кріпляться до зубів біля піднебіння. Їх носять два роки і підкручують у лікаря щомісяця.

— Вирівнювати щелепу можна, доки є зуби в роті. Вік для цього не обмежений. Звісно, у дітей і підлітків усі процеси проходять швидше. Тоді збалансовано відбуваються процеси розсмоктування та відновлення кістки, що сприяє перебудові прикусу. Після 30 років переважає процес розсмоктування кіст­кової тканини, тому вирівнювання зубів триває довше.

Зараз ви читаєте новину «Соска викривлює прикус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути