понеділок, 14 жовтня 2019 05:51

Щоб вирівняти хребет, його відділили від грудної клітки

 

— Приблизно ­чотири-п'ять років тому помітили, що у Івана почав різко прогресувати сколіоз, — розповідає Наталія Шолудько з Черкас. Має сина 18-річного Івана. У Міжнародному центрі нейрохірургії йому виправили надскладне викривлення хребта.

— У нього одне плече було вище за друге, — продовжує Шолудько. — Щороку перед першим вересня проходили комісію в поліклініці. Завжди на довідках писали "здоровий". Лише під час проходження комісії у військкомат, травматолог направив нас до ортопеда, щоб Іванкові зробили корсет. Але ортопед сказав, що вже пізно. ­Направив нас до нейрохірургів.

Родина звернулася в Міжнародний центр нейрохірургії. Перед операцією градус деформації був екстремальний і сягав 125 градусів. Хребет Івана не лише викривився, але й уже зрісся в неправильному положенні. Деформувалися грудна клітка й легені. Легені працювали тільки на 30%. Вага була лише 36 кг.

— Лікування здійснювали в кілька етапів, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Спочатку довелося протягом п'яти тижнів проводити сидячий скелетний витяг, за результатами якого зменшили деформацію до 103 градусів. Одночасно анестезіолог допомагав нам роздувати легені. Усе вдалося, легені роздулися добре, грудна клітка вирівнялася. Навіть вага збільшилася на 6 кілограмів. Під час операції довелося розрізати хребет у місці його найбільшого викривлення та від'єднувати його від грудної клітки. Це дозволило зробити його рухомішим.

Операція тривала 9 год. Кут викривлення зменшився вдвічі і сягає 63 градусів. Це практично непомітно. Іван став вищий на 10 сантиметрів.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живої черги.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх. Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Осіб. АВ №554809 від 20.09.2010 року

Зараз ви читаєте новину «Щоб вирівняти хребет, його відділили від грудної клітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути