понеділок, 05 березня 2018 06:25

Синдром Кіарі викликає оніміння в руках

 

— Приходив до нас нещодавно на консультацію 26-річний Іван із Хмельницького, — розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець. — 13 років тому в нього виявили складну патологію — аномалію Арнольда-Кіарі. У отвір в черепі, що з'єднує спинний і головний мозок, провалювався мозочок. Утворювалися кісти, що здавлювали спинний мозок і викликали частковий параліч.

Родина Івана звернулася до нейрохірургів, бо протягом року у хлопця була слабкість у руках і ногах. Після комп'ютерної томографії головного мозку знайшли патологію.

— Це вроджена вада. Ліки, вправи, корсети не допомагають від неї. Ми зробили операцію та розширили цей отвір, що здавлював спинний мозок. Хлопцю стало краще — параліч йому не загрожує. 13 років спостерігаємо його. Він знайшов роботу, одружився, повернувся до нормального життя.

Синдром Кіарі проявляється головним болем, який провокують кашель і чхання. Німіють руки, не відчувають гаряче. У таких людей часто виникають опіки. Хода нерівна.

— Це не рідкісна патологія, — розпо­відає Олександр Нестеров, нейрохірург клініки. — За тиждень приходить один-два таких пацієнти. Але операція потрібна лише одному на рік. Оглядали нещодавно 12-річну дів­чинку. Має невелике оніміння в руці. Багато лікарів наполягали на терміновій операції. Ми ж відговорили. Варто оперувати, коли є загроза паралічу. У її випадку існує ймовірність, що переросте.

Багато пацієнтів, які страждають на синдром Кіарі, не мають ознак або симптомів захворювання. Їм узагалі не потрібне лікування.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78.

м. Кременчук, лікарня "Нафто­хімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Синдром Кіарі викликає оніміння в руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути