понеділок, 18 червня 2018 07:56

Серце Андрія Фоміних зупинили й заморозили

Автор: Kатерина Pоманчук
  Світлана Фоміних із трирічним сином Андрієм під час планового огляду в київському Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії
Світлана Фоміних із трирічним сином Андрієм під час планового огляду в київському Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії

— Сину Андрієві на другий місяць життя вставили в серце трубку, що допомагає крові циркулювати організмом. Завдяки їй він дожив до операції, під час якої виправили ваду серця. Прооперували сина, коли йому виповнився рік. Тепер він здоровий, — розповідає 41-річна Світлана Фоміних із Дніпра. Приїхала в київський центр кардіології з сином 3-річним Андрієм на консультацію.

Про хворобу ­дізналися на ­22-му тижні вагітності на плановому УЗД. Відправили в генетичний центр у Кривому Розі, де діагноз підтвердили. Мати обрала для лікування столичний Науково-практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії.

— Взяла направлення, купила білет на поїзд і приїхала. З нас тут не взяли жодної копійки, — каже Світлана.

Хлопчик народився з трьома вадами серця.

— У пацієнта були переплутані судини, отвір між камерами серця й звуження аорти. Це — одна з головних судин. Через ваду серця кров не насичується киснем і не переносить його до органів. Без операції такі діти довго не живуть, — говорить головний лікар Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Володимир Жовнір, 51 рік.

Спершу хірурги виправили звуження аорти. Операцію зробили за два місяці після народження. Через стегно завели трубку з балоном у серце. Його роздули в місці звуження. Завдяки цьому відновився нормальний кровотік через легені. І дитина змогла жити, очікуючи наступної операції. Другу робили на відкритому серці з розрізанням грудної клітини.

— Вада називається транспозицією — коли в організмі працюють два не з'єднані між собою кола кровообігу. У нормі від лівого шлуночка серця відходить аорта. Через неї збагачена киснем кров розходиться по всьому тілу. З правого шлуночка йде легенева артерія. А в Андрія ці судини помінялися місцями. Збагачена киснем кров потрапляла в легеню.

Серце пацієнта зупинили й заморозили. Відрізані від нього судини й артерії поміняли місцями. Отвір між камерами закрили латкою з навколосерцевої сумки — перикарда. Вирізали потрібний розмір і пришили в міжшлуночкову перетинку.

З усіма приготуваннями операція тривала 8 год. Після неї пацієнт добу був у реанімації. За тиждень його виписали додому. Лікарі сказали батькам, берегти сина від інфекційних захворювань перші кілька місяців. А також приїздити кожні півроку в центр на планове УЗД.

— Причин вроджених вад серця багато — спадковість, перенесені під час вагітності інфекційні захворювання, паління і вживання алкоголю. Це негативно впливає на плід і на здоров'я маляти, — говорить Володимир Жовнір.

Зараз ви читаєте новину «Серце Андрія Фоміних зупинили й заморозили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути