пʼятниця, 14 січня 2011 03:45

Руслан Нагорнюк дев'ять місяців не міг ходити

Автор: фото надане Русланом Нагорнюком
  Тренер з у шу Руслан Нагорнюк на Китайській стіні в Піднебесній
Тренер з у шу Руслан Нагорнюк на Китайській стіні в Піднебесній

Чемпіон України з саньда та універсального бою (комбінація кількох стилів бойових мистецтв. — "ГПУ") Руслан Нагорнюк, 30 років, став другим на всесвітньому чемпіонаті з традиційного ушу в Китаї. Руслан представляв напрямок ушу багуа чжан (оволодіння правильною ходою — переміщення з генеруванням особливого внутрішнього зусилля. — "ГПУ"). Захопився ним після того, як тричі зірвав спину через перенавантаження від тренувань.

Руслан родом із селища Стрижавка під Вінницею. Два роки тому переїхав до Києва.

— Уперше відчув, що тягне спину в 22 роки. На день мав по три тренування. Боротьбу чергував з акробатикою. Спина боліла спочатку несильно. Треба було одразу спинитися і піти до лікаря. Але я вже був чемпіоном України, хотів стати чемпіоном світу.

Через біль не міг тренуватися.

— Я намагався не звертати уваги, почав збільшувати навантаження. Дійшло до того, що учнів я вже тренував, сидячи на стульчику. У лікарні виявили у хребті п'ять гриж. Радили операцію, та я відмовився. Потім прийшла повістка з воєнкомату — треба йти в армію. У воєнкомат прийшов на костилях, а мені кажуть: "Хлопчик, ти косиш від армії, ти здоровий". Довелося заносити могарича.

На ноги піднявся через дев'ять місяців. До тренувань повернувся за рік. На одному із занять знову зірвав спину. Пролежав місяць.

— А через два роки прижало вже капітально. Сутки живу, другі — на крапельницях. Важко було повернути навіть голову на ліжку, підняти ногу. Поїхав у Київ, зробив операцію.

Реабілітація тривала рік.

— Важко було п'ять разів присісти, навіть раз віджатися від полу. Я жив за принципом спорту: бути найкращим, найсильнішим, першим. А треба жити за законом мистецтва: робити так, як підказує внутрішній голос, не переламувати себе.

Чотири роки тому Руслан створив у Стрижавці театр-студію сценічного бою та трюкової пластики "У-Вей". Уперше в Україні поєднав елементи бою, танцю, пластики, акробатики. Із гастролями побував у Росії, Польщі, Арабських Еміратах.

— Якби залишився у спорті, завершив би кар'єру зі ще більшими травмами. Спортсмени нашого напрямку йдуть зі спорту до 30 років. Потім одні потрапляють у банди, інші йдуть у бізнес, деякі стають тренерами. А є такі, що спиваються або йдуть на базар торгувати. Мені теж пропонували вступити до однієї з вінницьких банд. Я відмовився.

Руслан неодружений. У Києві винаймає квартиру. Тренує дітей при студії Серебрянських.

Зараз ви читаєте новину «Руслан Нагорнюк дев'ять місяців не міг ходити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути