понеділок, 17 грудня 2018 05:56

Реабілітацію після інсульту починають із першого дня

Автор: WWW.NEUROLIKAR.COM.UA
  Порушення мови або зору, оніміння частини тіла вказують на інсульт
Порушення мови або зору, оніміння частини тіла вказують на інсульт

— Подругу госпіталізували з інсультом. Нічого не провіщало біди. Скаржилася тільки, що тиск скаче. Два дні так ходила, а тоді раптово стало гірше. Й одного слова розбірливо вимовити не могла. У лікарні сказали, пощастило, що живою лишилася. Тепер і сама боюсь пропустити момент. Теж маю гіпертонію. Належу до групи ризику, — розповідає 65-річна Валентина Грицак із Запоріжжя.

— Запам'ятайте абревіатуру МОЗОК. Розшифровується так: мовлення, очі, запаморочення, обличчя й кінцівки. Будь-яке порушення мови або зору, оніміння половини обличчя, руки й ноги з одного боку або їх слабкість вказують на те, що насувається інсульт, — говорить невролог 58-річний Сергій Пелешок із Києва.

Якщо людина зненацька почала нечітко говорити, скаржитися на раптове затуманення зору або двоїння в очах, слід викликати швидку допомогу. Те ж саме зробити, якщо в неї перекосився рот і з'явилася так звана крива посмішка.

Хворі та їхні родичі недооцінюють ці симптоми. Особ­ливо часто так буває з гіпертоніками. Усі ознаки інсульту списують на підвищений тиск. У мене був пацієнт, який ходив з інсультом 10 днів. Незначну симптоматику сприйняв за прояви гіпертонії. Коли МРТ показало інсульт і він нарешті звернувся до нас, хвороба вже перейшла в стабільну стадію.

За появи симптомів інсульту необхідно одразу викликати "швидку". До її приїзду хворого слід покласти на спину. При цьому треба підняти верхню частину тулуба й голову на 30–40 градусів.

У такому положенні поліпшується відтік крові від голови. Разом із тим зберігається притік, знижується черевний тиск і тиск на діафрагму. Завдяки всьому цьому зменшується набряк мозку. За наявності нудоти й блювоти, людину слід укласти на бік.

Вкрай важливо запам'ятати точний час появи симптомів і повідомити його лікарям. У них буде всього 3–4 години на те, щоб зробити обстеження й ввести препарат для розсмоктування тромбу.

Реабілітацію слід починати з першого дня хвороби. Важких пацієнтів у палаті інтенсивної терапії ми одразу вкладаємо на протипролежневий матрац, за необхідності — даємо кисень.

Відновний період після інсульту триває щонайменше півроку. Перші шість місяців — найважливіші. У цей час важливо активно призвичаюватися до побуту, працювати над відновленням мовлення.

— Коли виписую пацієнта, даю завдання, що ­робити хворою рукою: підсмикувати штани, застібати ґудзики. Добре, якщо сім'я придбає спеціальні ложки й тарілки, допоміжні пристрої для надягання шкарпеток, призначені для людей після інсульту. Розробляти уражену руку можна займаючись улюбленою справою. Якщо людина захоп­лювалася риболовлею, нехай збирає вудку й готує ­снасті, — продовжує лікар.

— Серед інших ліків хворим на інсульт призначать і антидепресанти. Без них процес одужання може загальмуватися. Ці препарати вводять навіть тим, хто перебуває в комі.

Депресія накриває ­близько 60 відсотків постінсультних хворих. Якщо вони приймають ліки, що знижують її та відчуття тривожності, то краще і швидше відновлюються.

Після інсульту в людини може змінитися характер. Відбувається це внаслідок ушкодження ділянок мозку, відповідальних за поведінкові реакції. Через хворобу людина стає агресивною й недовірливою або, навпаки, пасивною й апатичною.

Підтримуйте хворого психологічно. Він не повинен опускати рук. Якщо налаштований оптимістично й навколо панує позитивна сімейна ­атмосфера, мозок відновлюється краще.

Зараз ви читаєте новину «Реабілітацію після інсульту починають із першого дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути