Ексклюзиви
понеділок, 19 червня 2017 07:55

Радикуліт виникає від пересоленої їжі

Автор: ФОТО З САЙТА www.1tv.ru.
  Радикуліт частіше буває в міських жителів. Вони мало рухаються і мають слабкі м’язи. Хвороба загострюється через переохолодження, підйом важких предметів
Радикуліт частіше буває в міських жителів. Вони мало рухаються і мають слабкі м’язи. Хвороба загострюється через переохолодження, підйом важких предметів

— Коли вперше стрільнуло в спині, думав, простудив. Але якими мазями не натирав, різало ще більше, — каже 43-річний Ігор Беліменко з міста Бердичів Житомирської області.

— Боляче сидіти і стояти. Дружина записала на масажі, але до них не дійшов, — продовжує чоловік. — Попросився в лікарні на рентген. Думав, спину потягнув, коли в складі коробки переставляв. Призначили креми й уколи. Колю тиждень. Різкого болю нема, але поперек ще трохи ниє. Лікар казав, що мине до кінця курсу — 10 днів.

— Важають, що радикуліт буває тільки в старших людей. В останні роки він помолодшав. Не дивуюся, коли на прийом приходять студенти, — каже столичний ортопед Максим Порхонюк, 34 роки. — Радикуліт — це запалення спинномозкових корінців, яке частіше буває в міських жителів. Вони мало рухаються, тому й мають слабкі м'язи. Зазвичай проходять тільки від ліфта і до маршрутки. Коли приїжджають на дачу, за день роблять тижневу роботу. Надривають спину, міжхребцевий диск не витримує. Так заробляють радикуліт.

Радикуліт виникає від остеохондрозу. Рідше — від зношення хребців або грижі міжхребцевого диска. Ситуацію погіршує підйом вантажів і сидяча робота.

— Хвороба загострюється через переохолодження, підйом важких предметів, якщо неправильно нагнулися. Мало хто знає — піднімаючи із землі вантаж, слід згинати не хребет, а ноги, і присідати з прямою спиною.

Радикуліт буває шийний, грудний і поперековий. При шийному боляче повертати головою, при грудному німіють руки й ріже в грудях. Поперековий виникає в спині, біль віддає до стегна і навіть ступні.

— Якщо людина їсть багато солі, вона відкладається в шийному відділі хребта і тисне на нервові волокна, — каже ортопед.

При своєчасному лікуванні біль у спині минає за тиждень. Якщо відкласти візит до лікаря, радикуліт стає хронічним.

— Замотувати запалене місце треба теплою хусткою, а не класти пляшки з водою чи лежати в гарячій ванній. Від цього набряк тільки збільшиться, судини розширяться і біль посилиться.

Часто радикуліт буває в людей із зайвою вагою, яка тисне на хребет і диски швидко зношуються.

— У мене були пацієнти, які пили алкоголь для зняття болю. При запаленні судини розширюються, а спиртне ще більше посилює набряк і біль.

Лікар виписує направлення на рентген, комп'ютерну томографію, аналізи крові й сечі. Після підтвердження діагнозу призначає вітаміни групи В. Також допомагають протизапальні мазі. Їсти потрібно вершкове масло, печінку й гречку. Для зміцнення хрящової тканини — холодець. Призначають голковколювання, лазеротерапію або лікування ультразвуком.

— Кілька днів хворий має бути в ліжку. Після одужання слід регулярно зміцнювати м'язи.

Достатньо 10 хв. робити зарядку або півгодини плавати чи кататися на велосипеді. Це зніме зайве навантаження з хребта.

Якщо за три місяці лікування стан не покращився, лікар пропонує операцію з видалення міжхребцевого диска, який тисне на нерв.

— Але це крайній випадок, коли пацієнт не витримує навіть звичайні фізичні навантаження, — додає Порхонюк.

Зараз ви читаєте новину «Радикуліт виникає від пересоленої їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути