четвер, 30 серпня 2007 18:41

П"ятьом пацієнтам уживили катетери

П"ятеро хворих на ниркову недостатність у Чернігівській області отримали річний запас ліків.

— Найкращий метод лікування ниркової недостатності — це пересадка. На Чернігівщині зі трансплантованими нирками живе 15 осіб, — каже завідувачка нефрологічного відділення Олена Горда, 39 років. — Другий метод — гемодіаліз. Очищення крові за допомогою апарата "штучна нирка". Тепер для хворих став доступним третій метод — перитонеальний діаліз. Із держбюджету оплатили лікування трьом жінкам і двом чоловікам.

Річний курс перитонеального діалізу коштує 110–120 тис. грн. Він удвічі дорожчий за гемодіаліз. Але хворі переносять його краще. П"ятьом хворим вживили у черевну порожнину катетери, через які заливають і зливають розчин. У лікарні пацієнтів навчали, як проводити процедуру.

— Протираємо руки і столи спиртом, — керує медсестра Ніна Грицик, 43 роки. — Готуємо систему, вішаємо мішечки з розчином на стійку. Дістаємо свої катетери (вони знаходяться в спеціальних поясах, після кожної процедури закриваються стерильним ковпачком). Під"єднуємо.

Не у всіх виходить одразу. Вдома для діалізу потрібно виділити кімнату. Єдина й головна вимога — чистота й стерильність.

— Ми відбирали людей із дальніх районів: Прилуки, Щорс, Корюківка, Ніжин. Їм важко й фізично, й фінансово добиратися до обласної лікарні, — додає Олена Горда. — Одна людина з Чернігова отримала. При гемодіалізі кров очищується циклічно. До апаратів хворих на ниркову недостатність підключаємо тричі на тиждень на 4–6 годин. А при перитонеальному — постійно. За день хворий проводить по чотири процедури.

Зараз ви читаєте новину «П"ятьом пацієнтам уживили катетери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути