Ексклюзиви
четвер, 26 травня 2022 00:20

Псоріаз загострюється від стресу

Автор: littleone.com
  Псоріаз найчастіше проявляється у віці до 30 років. Хворобу провокують сонячні опіки, ліки від високого тиску, протималярійні препарати, будь-які інші шкірні інфекції
Псоріаз найчастіше проявляється у віці до 30 років. Хворобу провокують сонячні опіки, ліки від високого тиску, протималярійні препарати, будь-які інші шкірні інфекції

— З початком війни люди час­тіше скаржаться на псоріаз, — каже дерматологиня 44-річна Інга Крутій із Дніпра. — Це не дивно. Стрес — одна з головних причин розвитку й загострення цієї недуги.

Псоріаз — хвороба шкіри. Уражені ділянки тіла червоніють, покриваються товстими світлими лусочками. Можуть кровоточити та свербіти. Нігті потовщуються, стають ребристими, суглоби набрякають.

— Часто псоріаз передається у спадок, — про­довжує. — ­­Якщо є в одного з батьків, то ймовірність недуги в дитини — 25 відсотків. Якщо в обох — то 60.

Псоріаз проявляється в будь-якому віці, але найчастіше — до 30 років. Хворобу провокують стрес, сонячні опіки, ліки від високого тиску, протималярійні препарати, будь-які інші шкірні інфекції.

— Найчастіше вражає лікті, коліна, сідниці, голову, долоні, стопи, зовнішні статеві органи та нігті, — говорить Крутій. — За тяжкого перебігу страждають внутрішні органи та суглоби, людина стає інвалідом.

При перших симптомах псоріазу людям варто звернутися до лікаря. Недугу неможливо вилікувати повністю, але можна контролювати її розвиток.

— Після огляду та всіх необхідних процедур лікар призначає спеціальні креми, шампуні й мазі, — продовжує. — Останнім часом набуває популярності фототерапія — метод, що нормалізує стан хворого завдяки ультрафіолетовій дії променів на шкіру.

Для швидшого розмноження здорових клітин шкіри та зменшення симптомів хвороби лікар призначає вітаміни A, D, E, B і C.

— Навіть найкраще лікування неефективне без дієти, — каже Інга Крутій. — При псоріазі шкодять алкоголь, гострі страви, жирна їжа, куріння.

При псоріазі в людини порушується обмін речовин. Необхідна дієта №5. Вона зменшує навантаження на організм і запобігає розвитку ускладнень: високого кров'яного тиску, діабету, серцевих захворювань.

— Псоріаз вимагає особливого догляду за шкірою. Приймати ванну треба не частіше одного разу на добу протягом 15 хвилин, душ — до 5 хвилин. Інакше можна пересушити шкіру. Митися варто лише теплою водою засобами для чутливої шкіри. Мочалки заборонені, очищувати шкіру треба руками.

Після водних процедур радить обережно шкіру витирати рушником, але не до повної сухості. Перед сном нанести на всю шкіру зволожувальний крем.

— Хворобам шкіри простіше запобігти, ніж лікувати їх, — додає Крутій. — Сьогодні через війну уникнути стресів неможливо. Тому раджу хоча б правильно доглядати за тілом.

Для щоденної гігієни рекомендує використовувати дитяче чи гіпоалергенне мило.

— Щоб шкіра не пересихала в укриттях, її треба очищувати теплою водою, додатково зволожувати дитячим кремом, особливо руки та гомілки. Бо суха шкіра більше схильна до травмування.

Варто не забувати і про сонцезахисні засоби: креми чи спреї зі SPF30–50. Їх слід наносити на обличчя щодня, незалежно від погоди. Це вбереже шкіру від непотрібної пігментації, згорання та інших неприємних наслідків.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Псоріаз загострюється від стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути