Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2018 00:51

Проблему із зором видно по фотографії

— Фотографія допоможе виявити погіршення зору у дитини, — розповідає Юрій ­Барінов, 53 роки, заві­дувач Українського медичного центру дитячої офтальмології та мікро­хірургії ока Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

— Її потрібно робити зі спалахом у темній кімнаті. Якщо колір ока відрізняється від звичного червоного, можна запідозрити катаракту, вроджену короткозорість, далекозорість або глаукому.

Фотографувати потрібно дитину хоча б раз на рік, доки не виросте. Рогівка здорового ока прозора і на фото є рожевий рефлекс. При глаукомі вона набрякла і мутна, елементи райдужки розмиті. Коли одна зіниця червона, друга — зелена, можна запідозрити злоякісну пухлину сітківки.

Якщо лікар підтвердить у дитини глаукому, потрібна операція. Чекати небезпечно. У дітей хвороба розвивається дуже швидко і закінчується сліпотою.

— Зараз діти багато проводять часу з телефонами та планшетами. Тоді рідше моргають — до 10–15 разів на хвилину, а в нормі потрібно 20–30 разів. Щоб очі менше втомлювалися, корисно грати в настільний теніс. Немає можливості — наклейте на вікно мітку і попросіть малюка час від часу поглядати на неї, а потім переводити погляд у далечінь.

Зараз ви читаєте новину «Проблему із зором видно по фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути