Ексклюзиви
вівторок, 21 листопада 2017 05:36

При жировій хворобі печінка міняє колір

Автор: www.rodovid.me
  При жировій хворобі печінки людина швидко стомлюється, втрачає апетит, відчуває нудоту, біль у животі
При жировій хворобі печінки людина швидко стомлюється, втрачає апетит, відчуває нудоту, біль у животі

— Донедавна вважали, що головними ворогами печінки людини є алкоголь і віруси. Але жирна їжа й харчові добавки завдають не меншої шкоди. Зловживання ними може призвести до жирової хвороби печінки, — розповідає 60-річна Галина Мельник, завідувач гастроентерологічного відділення Першої Черкаської міської лікарні.

Наукова назва хвороби — стеатогепатоз.

— Часто недуга ніяк себе не проявляє. У нас лікувався 30-річний чоловік із вагою понад 100 кілограмів. Любив гарно поїсти. Від чарки не відмовлявся. Печінка була збільшена. Ультразвукове обстеження показало, що вона змінила колір. Була біло-зелена, як капустина. Це означає, що містить багато жиру й руйнується. Чоловік пролікувався, все добре. Якби ще трохи затягнув, закінчилося б цирозом.

Жирова хвороба може з'явитися після голодування й швидкої втрати ваги. Також її розвитку сприяє неякісна вода.

— Був випадок із молодою жінкою. Вагу мала нормальну. Але кілька років тому важила до 100 кілограмів. Розповіла, що схудла на 30, бо сиділа на дієті, а потім ще й перенесла стрес. Ультразвукове дослідження виявило зміни в печінці, — каже Галина Іванівна.

Симптоми на початкових стадіях плутають з іншими недугами.

— Людина швидко стомлюється, втрачає вагу й апетит, відчуває нудоту, біль у центрі живота або в правому боці, — розповідає Галина Іванівна.

Діагноз підтверджують після аналізу крові й біопсії.

— Лікування призначають індивідуально. Слід нормалізувати раціон. Обмежити споживання страв із борошна, картоплі. Їсти продукти, багаті на вітаміни й мінерали. Має бути 70 відсотків рослинної їжі. Вибирайте несолодкі овочі. Найкраще підходить капуста будь-яких сортів. Білок має становити 25 відсотків. І решта — жири.

При відмові від алкоголю, жирного й продуктів із харчовими добавками клітини печінки відновлюються. Не забувайте про воду. За день слід випивати не менше півтора літра. При надмірній вазі або ожирінні необхідно худнути не більш як на 500 грамів у тиждень. Така втрата ваги допоможе зменшити кількість накопиченого в печінці жиру, — каже Галина Мельник.

Радить збільшити фізичні навантаження. За день проходити не менше 10 тис. кроків. Це 45 хвилин у звичайному темпі.

Монодієта шкодить печінці

— Перший ворог печінки — це цукор, який може перетворюватися на жир, — каже Галина Мельник. — Шкідливі солодкі напої, соки, печиво, тістечка і все інше, що має консерванти. Все це призводить до порушення обмінних процесів. Не на користь є і вживання смаженого м'яса, щедро заправлених майонезом салатів та копченого.

Не меншим ворогом печінки є монодієта, коли людина споживає лише гречку чи кефір. Розвантажувати організм таким способом можна один раз на тиждень, а не впродовж двох тижнів. Дуже небезпечно обмежувати себе в білках і жирах. Організм вступає в режим економії. Через два тижні людина виходить з дієти і клітини відкладають про запас вдвічі більше жиру.

Зараз ви читаєте новину «При жировій хворобі печінка міняє колір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути