Ексклюзиви
Понеділок, 19 травня 2008 14:04

При склерозі їдять журавлину і мед

При склерозі їдять журавлину і мед

Киянка Ольга Найда, 35 років, скаржиться на погану пам"ять. Забувати номери телефонів і заплановані зустрічі почала кілька років тому. Жінка мала три струси мозку.

— Два струси були ще в інституті, я тоді займалася карате, — розповідає невисока чорнявка. Сидимо у кав"ярні на Подолі. — Третій — коли в нашу машину в"їхала іномарка. Тоді й почалися проблеми з пам"яттю.

Найда прокидається і згадує, як звуть чоловіка з сином. Лише після цього підводиться з ліжка.

Постійно п"є ліки для поліпшення роботи мозку й пам"яті. Невропатологи кажуть, що цього недостатньо.

— Мозок травмувався вже після першого струсу, — пояснює Віталій Осташко, 41 рік, лікар-невропатолог. — Найперше страждає пам"ять, вона найвразливіша. Із часом людина відчуває сильні болі, у голові паморочиться.

Симптоми хвороби накопичуються поступово. У молоді організм частково бореться з недугою самостійно.

— Ользі потрібно обстежитися й оновити лікування. Воно, до речі, тривале — два–три роки, — додає фахівець. — Інакше пам"ять погіршуватиметься і далі.

Народна медицина радить щодня їсти горіхи, журавлину і чорницю. Вони помічні при склерозі. Це ж пропонують й імунологи.

— Потрібно щодня їсти мед, — каже столичний імунолог Ольга Шевчук. — У ньому майже вся таблиця Менделєєва, тому оздоровиться весь організм.

Ходьба покращує пам"ять

Терапію, що відновлює пам"ять, розробили американські вчені. Першими її протестували 17 добровольців віком від 37 до 70 років. Вони робили вправи з запам"ятовування, займалися фізкультурою, багато ходили. До того ж правильно харчувалися й відпочивали.
— Програма проста, доступна, — каже один із авторів професор психіатрії ґері Смолл. — За два тижні пам"ять покращиться на п"ять відсотків.

Зараз ви читаєте новину «При склерозі їдять журавлину і мед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода