вівторок, 03 вересня 2019 05:21

При нирковій недостатності шкіра сіріє

Автор: 112.UA
  На пізніх стадіях ниркової недостатності хворим рекомендують діаліз. Проходити його треба тричі на тиждень. Один сеанс триває чотири години
На пізніх стадіях ниркової недостатності хворим рекомендують діаліз. Проходити його треба тричі на тиждень. Один сеанс триває чотири години

— Ніколи на здоров'я не нарікала. Стала помічати, що все частіше почуваюся знесиленою й кволою. Думала, просто період такий і все скоро саме минеться. Але ставало тільки гірше. З ранку до ночі ходила, як вичавлений лимон. Довелося звернутися в лікарню, — каже 44-річна Оксана Тертична з Одеси.

Обстеження показало ниркову недостатність.

— Лікар сказав: "Якщо по-простому, то у вас висохли нирки". Мушу проходити діаліз. Самими ліками не обійдуся — хвороба прогресувала. При тому, що нирки раніше не турбували. Наче на пустому місці недуга з'явилася.

— Хронічну ниркову недостатність можна назвати мовчазним убивцею. Протікає безболісно. Якщо болю немає, інші симптоми людина ігнорує, бо вони не сильно псують життя. У випадку із ХНН це зіграє злий жарт. Бо в нирках відбуваються незворотні ушкодження. І вони прогресують. Зростає ймовірність, що хворому знадобиться апарат штучної нирки або трансплантація, — розповідає 54-річна Валентина Шап­ко, сімейний лікар із Києва.

Часто перші симптоми з'являються, коли нирки втрачають 60% своїх функцій.

— Основні прояви — загальна слабкість, апатія, сонливість, швидка втомлюваність, проблеми з концентрацією уваги. Також припухлості навколо очей, набряки на стопах і гомілках, скарги на часті позиви до сечовипускання, особливо вночі.

Симптомами є свербіж, надмірна сухість і сіруватий колір шкіри. Також втрата апетиту, неприємний запах і сухість у роті, нудота, діарея, блювання, метеоризм. Характерні носові кровотечі, стрибки артеріального тиску, біль у суглобах, безсоння.

— Почати розвиватися хронічна недостатність може в будь-якому віці. Ризик зростає після 65 років. Розвивається на тлі гіпертонії й цукрового діабету.

Високий ризик появи ХНН у людей, які страждають на сечокам'яну хворобу, мають хронічний пієлонефрит, полікістоз нирок чи будь-які інші ниркові захворювання.

Особливо обачними слід бути тим, хто часто приймає знеболювальне з групи нестероїдних протизапальних препаратів або інші ліки, що створюють навантаження на нирки.

— Що раніше людина звертається по допомогу, то більші шанси сповільнити прогресування хвороби. Спеціаліст вилікує недугу, на тлі якої розвинулася недостатність. Призначить сечогінні, гормональні препарати, сорбенти, пробіотики, вітаміни, амінокислоти, препарати заліза, засоби для виведення токсинів і нормалізації тиску.

Хворому знадобиться строга дієта. Деталі її залежатимуть від стадії. Основні вимоги — обмежити споживання білків, тваринних жирів і солі. Збільшити кількість вуглеводів, збагатити раціон продуктами з високим вмістом заліза, вітаміну В12 і фолієвої кислоти.

— На пізніх стадіях хворим рекомендується діаліз. Це процедура, під час якої апарат виконує головну функцію нирок — очищує кров. Прилад цей так і називається — штучна нирка. Проходити діаліз треба тричі на тиждень. Один сеанс триває в середньому чотири години.

Починають лікування діалізом, якщо симптоми ниркової недостатності не вдається прибрати за допомогою медикаментів. Наприклад, коли доводиться призначати більше чотирьох препаратів, аби нормалізувати артеріальний тиск.

— Якщо в організмі зашкалює рівень калію або з'являються ускладнення на інші органи, теж призначається діаліз. Альтернативою цій процедурі є лише трансплантація нирки. Якщо її зробити, хворий зможе жити повноцінним життям, не буде прив'язаний до лікарні.

Зараз ви читаєте новину «При нирковій недостатності шкіра сіріє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути