Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 05:51

При інфекційній виразці лікують всю сім'ю

Автор: WWW.PROTRAKT.RU
  Виразка — це пошкодження слизової оболонки і стінок дванадцятипалої кишки. Найчастіше її спричиняє бактерія гелікобактер
Виразка — це пошкодження слизової оболонки і стінок дванадцятипалої кишки. Найчастіше її спричиняє бактерія гелікобактер

— На початку осені почалися проблеми зі шлунком, — каже 40-річний Олег Пулик із Києва. — Відчував важкість, нудоту. Відмовився від смаженої їжі, менше курив, але легше не ставало. Пройшов обстеження, виявили виразку дванадцятипалої кишки.

— У період міжсезоння весна-осінь змінюється харчування, не вистачає вітамінів, послаблюється імунітет, — розповідає Наталія Дяченко, 44 роки, лікар-гастроентеролог. — Це зумовлює загострення багатьох хвороб, бо організм не може їм протистояти. Сезонність простежується й у виразки дванадцятипалої кишки. Якщо виникає важкість у шлунку, біль, здуття та нудота, слід звернутися до лікаря. Такі симптоми можуть бути не лише при виразці. Тому тільки клінічні аналізи визначать причину недуги.

Виразка — це пошкодження слизової оболонки і стінок дванадцятипалої кишки. Найчастіше її спричиняє бактерія гелікобактер. Інфекція потрапляє в організм через поцілунки або використання спільного посуду з інфікованою людиною. Діти часто підхоплюють хворобу від батьків.

— Інфекційна виразка заразна. Потрапляючи в організм, бактерія пошкоджує стінки шлунка, дванадцятипалої кишки, роз'їдає їх. Якщо в одного члена сім'ї підтвердився діагноз — перевіряють усіх. Лікувати також потрібно всю родину. Перш за все проводять комплексне обстеження, беруть кал і кров на аналіз, проводять гастроскопію. Якщо є підтвердження, що це саме інфекційна виразка, призначають медикаменти. Їх треба приймати 10–14 днів, — пояснює Наталія Дяченко.

Під час лікування слід простерилізувати посуд, замінити зубну щітку, щоб не було повторного зараження.

— Через півтора місяця після прийому останньої таблетки знову перевіряють кал на наявність гелікобактеру. В окремих випадках беруть тканини на дослідження, щоб виключити онкологію. Протягом двох місяців слід дотримуватися дієти. Повністю відмовитися від алкоголю, куріння, газованих напоїв, смаженої та гострої їжі. Також від жувальної гумки, бо вона підвищує виділення шлункових соків.

За цей час рани слизової загоюються, людина стає здоровою.

— За статистикою, чоловіки хворіють частіше. Згубно впливає алкоголь, неправильне харчування, постійні стреси.

Не вилікувана вчасно виразка може перерости в рак. У запущених ситуаціях виникають "проростання" з іншими органами. Наприклад, між шлунком і дванадцятипалою кишкою може утворитися діра — і тоді без хірургічного втручання не обійтися.

— Якщо виразка глибока, є дефект багатьох шарів кишки, при фізичних навантаженнях або в стре­совій ситуації вона може про­рватися. Людині різко паморочиться в голові, виникає нудота. За цих симптомів слід обов'язково викликати "швидку". Не варто доводити до такого стану. При правильному підході виразку можна вилікувати швидко і безболісно.

Виразка віддає болем у районі хребта

— Найважливіше при діагностиці виразки — комплексно обстежити організм і виявити причину, — каже Наталія Дяченко. — Якщо це гелікобактер, спершу слід побороти інфекцію, а далі відновити слизову. Проте іноді недуга виникає як побічний ефект після прийому стероїдних і протизапальних препаратів, які часто приймають люди похилого віку. Слід відмовитися від прийому цих ліків, або знайти їм заміну.

Біль при виразці не завжди виникає в ділянці кишки. Може боліти біля печінки чи шлунка. Іноді віддає болем у районі хребта. Людина починає лікувати спину, чим погіршує ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «При інфекційній виразці лікують всю сім'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути