понеділок, 08 січня 2018 07:31

Погано обладнані лікарні стануть реабілітаційними центрами

— Медичну реформу дуже чекаю, щоб нарешті збільшили зарплату. Але водночас і боюся. А що робити, якщо не набереться потрібна кількість пацієнтів? — говорить терапевт 42-річний Дмитро Бондаренко із Києва. — Доведеться шукати підробіток або змінювати профіль? Кожен посадовець говорить щось своє і невідомо, що буде на ділі.

— Зараз лікарі працюють на фіксованій зарплаті, що не залежить від якості їхньої роботи. Відтепер дохід лікаря залежатиме від того, скільки пацієнтів у нього є. Діятиме принцип — що більше пацієнтів, то більша зарплата, — каже заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, 33 роки.

Закривати лікарні чи скорочувати медперсонал не будуть. Але Ковтонюк припускає, що конкуренція між лікарями може призвести до значних змін. Погано обладнані й малозавантажені заклади змінять профіль. Наприклад, стануть реабілітаційними центрами чи хоспісами. Водночас кращі лікарні обіцяють технічно посилити.

— Лікарні можуть стати підприємствами, які самі розподілятимуть гроші. Рахуватимуть, які послуги надали пацієнтам і виставлятимуть рахунки державі. Як і раніше, медзакладами володітимуть громади.

Ціни на медичні послуги в усіх лікарнях мають бути однакові. Нову модель фінансування для медзакладів планують почати з 2020-го.

— Гроші в медицині є, просто їх неефективно використовують. Цього року ми хочемо запустити пілотний проект із районними пологовими будинками. На одні пологи й супровід виділятимуть 10 тисяч гривень.

У МОЗ закликають не мати надмірних очікувань від реформи вже 2018‑го. Перші результати будуть очевидні за рік-три.

Зараз ви читаєте новину «Погано обладнані лікарні стануть реабілітаційними центрами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути