понеділок, 17 лютого 2020 06:26

Плетені зубні нитки травмують ясна

— Почали кровоточити ясна, набрякли, у тріщинах з'явився гній. Вчасно пішла до лікаря, бо могли й зуби повипадати. Тепер вичищаю ниткою ледь не після кожного прийому їжі, — розповідає киянка Маргарита Левицька, 42 роки.

— Найпроблемніше місце — щілини між зубами. Вони назбирують половину бактерій зі всього роту. Люди там постійно не дочищають, — каже Олександра Васильчишина, 30 років, стоматолог із Мукачевого Закарпатської області.

Здорові ясна мають блідо-рожевий колір, вони не повинні боліти і набрякати. Починають кровоточити, як людина погано чистить зуби. Здоров'я ясен підтримують зубні нитки. Бувають плетені та флосові. Останні універсальніші, бо проходять у всі отвори. Плетені — товстіші й можуть травмувати ясна.

— Є дві техніки чищення зубів ниткою: для правші й шульги. Першим потрібно відірвати 40 сантиметрів нитки. ­Намотати на середній палець правої руки майже всю довжину відірваного шматка. На середній палець лівої руки зробити два мотки, щоб зафіксувати. Безіменними і вказівними пальцями слід керувати ниткою. Один палець має бути зверху, щоб тиснув на неї, і один знизу, аби притримував, щоб та не різала ясна. Шульги роблять усе так само, але руку міняють.

В отвір між зубами слід ввести нитку, притиснути її до стінки зуба і вивести. Так само повторити з іншими міжзубними щілинами, щоб зішкребти наліт зі стінок. Далі використаний шматок нитки перемотати на ліву руку, відмотати з правої виток чистої та йти до решти зубів.

— Чистити зуби ниткою треба раз на день, — говорить стоматолог. — Краще ввечері, щоб не поспішати.

Зараз ви читаєте новину «Плетені зубні нитки травмують ясна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути