Киянка Наталія Носач, 25 років, має проблеми з травленням. Через застій жовчі жінці не можна їсти копченого і надміру солоного. Щоб відновити функцію жовчного міхура, п"є настій із пижми. Каже, це краще за таблетки.
— Мені його мама настоювала за порадою лікаря, — розповідає невисока блондинка. — Квіти ми збирали в червні, коли рослина цвіте жовтим, та висушували. Їх можна купити і в аптеці.
Аби приготувати настій, 1 ч. л. подрібнених квіток заливають склянкою холодної води. Настоюють 3–4 год. П"ють чотири-п"ять разів на день по 1 ст. л. Народні цілителі таким же настоєм радять лікувати гастрит, хворі нирки та порушення менструального циклу.
Тетяна Цифра, 24 роки, із міста Хуст Закарпатської області теж мала в дитинстві проблеми з жовчним міхуром. Вона не могла бігати на уроках фізкультури, бо кололо у правому боці.
— Це було у п"ятому класі. Мене оглядали терапевт і гастроентеролог, — згадує Тетяна. — Спочатку думали, що то печінка. Але виявилося — жовч. Із протокою ніби все було нормально, але жовч трохи застоювалася. Тоді й прописали пити відвар із кукурудзяної чулки. Це ворсистий вершечок на молодих качанах.
Кукурудзяні рильця запарювали окропом і варили кілька хвилин. Охолоджену настоянку можна було пити досхочу.
— До десятого класу я лікувалася відварами і переросла хворобу. Тепер п"ю їх раз на рік, улітку, для профілактики.
Коментарі