Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2022 06:15

Підшлункова запалюється після свят

— Після свят найбільше скаржаться на шлунок. І не тільки ті, хто постував. Люди не знають міри. Дориваються до застілля і забувають про все на світі. Насправді відчуття ситості приходить не раніш як за 20 хвилин після їди, — каже столична гастроентерологиня Ольга Марчук, 54 роки.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом загострюються від переїдання жирного. Запечену свинину та яловичину треба замінити на кролика або курку. Їх їсти з овочами. Ті добре засвоюються та не спричиняють важкості. Під час застілля слід пити негазовану воду. Краще відмовитися від соків у пакетах. Допомагає від тяжкості вода з лимонним соком, зелений або м'ятний чай без цукру. Вони стимулюють виділення шлункового соку.

— Переїдання спричиняє панкреатит — запалення підшлункової залози, що не завжди проявляється болем. Хвороба стає хронічною і непомітна в організмі, доки не буде стресових умов.

Має насторожити регулярне здуття живота через неперетравлення їжі. Людині не стає легше після блювання. Її й далі нудить і ниє живіт. Біль оперізуючий, віддає під лопатки. Слід одразу звернутися до лікаря, бо при гострому панкреатиті помирає половина пацієнтів. Необхідно провести ультразвукове дослідження підшлункової й аналіз крові.

— Кожен відділ у травному тракті має свої завдання і після їх виконання має відпочити. Цього не відбувається при переїданні, бо їжа поступає безперервно. Шлунок і дванадцятипала кишка роз­щеплюють білки, жовчний міхур і печінка — жири. А підшлункова залоза відповідає за перетравлення вуглеводів. Від постійної роботи органи знесилюються, особливо при хронічних хворобах.

Зараз ви читаєте новину «Підшлункова запалюється після свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути