понеділок, 29 червня 2020 07:45

Підгузки у спеку спричиняють запалення сечового міхура

Автор: IMOM.ME
  Тіло ­дитини до року ще не регулює температури. Під підгузками вона завжди вища на один–два градуси. Тому в спеку краще відмовитися від них
Тіло ­дитини до року ще не регулює температури. Під підгузками вона завжди вища на один–два градуси. Тому в спеку краще відмовитися від них

— У спеку діти більше мучаться, ніж дорослі. Запрівають складки під руками й шиєю. Без належного догляду перетворюються на рани. Якщо їх можна посипати крохмалем і шкіра підсохне, то запрівання від памперсів швидко не пройдуть, — розповідає Марина Сінкевич, 47 років, педіатр із міста Кам'янець-Подільський Хмельницької області. — У підгузку влітку малюк опиняється наче в термосі й перегрівається. Це страшніше, ніж змерзнути.

Підгузки слід використовувати лише на прогулянках. Тіло дитини до року ще не регулює температури. Під підгузком вона завжди вища на 1–2°C. Тому в спеку краще відмовитися від них. Якщо є крайня потреба — то міняти не рідше, ніж кожні 4 год. Інакше виникнуть попрілості, подразнення й дерматити. Також шкодять креми й присипки від попрілостей. Закривають пори шкіри, й вона перестає виводити зайве тепло.

— До мене приходила не одна така "прогресивна" мати з малюком, — продовжує Марина Сінкевич. — У дитини — вся попа в гнійниках від опрілостей. Матері мордують малят підгузками, аби тільки не замотувати в пелюшки. Я теж за них, бо дитина краще розвивається. Але не в спеку.

Немовля у підгузку перегрівається. Стає мляве і вередливе. Також рідше мочиться, а сеча темнішає. Тоді дитину потрібно забрати в затінок, роздягнути й змочити згини ліктів і колін, напоїти. Вода має бути тепла, щоб малюк не застудився. Удома помити дитину й залишити на пів години голою. Давати воду кожні 5–10 хв.

— Найшкідливіші підгузки для дітей після року, — каже Марина Сінкевич. — Особливо для дівчат, бо в них короткі сечовивідні шляхи. У міхур заноситься інфекція з мокрого підгузка. Це спричиняє запалення сечовивідного каналу чи сечового міхура. Можуть уражатися нирки. Тоді призначають антибіотики. Хлопчикам теж не на користь, бо яєчка розвиваються при вищій температурі. Це порушує якість сперми в майбутньому. Може призвести до безпліддя.

Ще одна помилка батьків — зайвий одяг на дитині й синтетичні речі. Найкраще вбрання для немовлят у спеку — легкий комбінезон із натуральних тканин. Це — льон, бавовна, трикотаж. Вони дозволяють "дихати" шкірі, вбирають піт і майже не пропускають ультрафіолетових променів. Обов'язково має бути легкий головний убір, щоб уникнути сонячного удару.

Зараз ви читаєте новину «Підгузки у спеку спричиняють запалення сечового міхура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути