Ексклюзиви
понеділок, 27 липня 2020 07:40

Ознаки інсульту плутають із підвищеним тиском

Автор: tiempo.com
  Порушення мови або зору, оніміння половини обличчя, руки й ноги з одного боку вказують, що насувається інсульт
Порушення мови або зору, оніміння половини обличчя, руки й ноги з одного боку вказують, що насувається інсульт

— Витягнула матір з того світу. Вона поралася на городі з сапою й раптом заклякла. Я запідозрила, в чому справа, і попросила всміхнутися. Вона не змогла, бо обличчя стерпло. Знаю, що це перший симптом інсульту. Вхопила її попідруки й потягнула на веранду, — розповідає Людмила Кулініч, 39 років, із селища Петрове Кіровоградської області. — Кілька днів перед цим мати скаржилася на скачки тиску.

Поклала хвору на дивані й викликала "швидку". Під спину підмостила кілька подушок, щоб припідняти тулуб. Жінку забрали в лікарню. Тиждень ставили крапельниці. Стан стабілізувався. Внаслідок інсульту перестали працювати ліва рука й нога. Не могла сама ходити й сідати. Пробувала лікуватися п'явками, грязями і травами. Не допомогло, тому записалася до реабілітолога. Той робив масаж, голковколювання та гімнастику. Заново вчив стояти за допомогою приладу — вертикалізатора. Виглядає, як парта, де пацієнт з усіх боків затиснутий у правильному положенні. Так організм учиться заново триматися на ногах.

— Мати відновлюється на очах. Ми вже й візок позичений віддали. Ходить із палицею, бо без опори ще хилиться на боки. Рука краще запрацювала, коли мати знову взялася плести килимки гачком. Від цього кисть розробляється. Таку дію має ліплення з пластиліну.

Інсульт — порушення кровообігу мозку, через яке в ньому гинуть клітини. Порушується робота органів, якими керувала ушкоджена ділянка.

Половина хворих втрачають здатність говорити, погіршуються зір і пам'ять. Слабнуть м'язи, паралізує половину тіла. Люди ці ознаки інсульту списують на підвищений тиск, бо також нудить, паморочиться в голові. Відмінність у тому, що хворий бачить предмети в червоному кольорі.

— У спеку частішають інсульти. Серце швидше б'ється, зростає тиск. Судини звужуються через тромби в них і бляшки. А надто тонкі судини розширюються. Можуть лопнути й почнеться крововилив. Клінічно інсульт схожий на звичайну непритомність, — говорить столичний кардіолог Олексій Ковалевський, 38 років. — Будь-яке порушення мови або зору, оніміння половини обличчя, руки й ноги з одного боку або їхня слабкість вказують на те, що насувається інсульт.

Інсульти частішають від різких перепадів температури, як цього літа. Особливо обережними слід бути літнім людям і тим, хто мають проблеми з тиском.

Буває інсульт геморагічний — крововилив у мозок та ішемічний — дефіцит надходження крові. Перший випадок складніший — 70% хворих не стають на ноги. На появу такого порушення впливає малорухливий спосіб життя, паління і стреси. Вік перестав бути вирішальним фактором. Недуга трапляється і після 30 років.

При появі якогось із симптомів треба зробити кардіограму, ультразвукову діагностику серця та комп'ютерну томографію. Вона покаже — причина в розриві чи звуженні судин. Від цього залежить схема лікування.

— Важливо запам'ятати точний час появи симптомів. У лікаря є 4 години на введення препарату для розсмоктування тромбу. Якщо їх дати пізніше, пацієнт не зможе повернутися до нормального життя. Також призначають препарати для розрідження крові й антидепресанти, без яких одужання гальмується. Неправда, що від інсульту може захистити прокрапування двічі на рік для очищення судин. Так не роблять ніде в Європі, тільки в нас.

Найкраще мозок відновлюється у перші три місяці після інсульту. Організм учиться перекладати роботу з відмерлої частини на живу. Процес триває півтора року. Потрібна допомога невролога, кардіолога, терапевта, фізіотерапевта. У санаторіях курс відновлювальних процедур триває 21 день. Фізіотерапія, рефлексотерапія, масаж, лікувальна фізкультура й відповідне харчування прискорюють одужання.

— Щоб людина знову заговорила, потрібні заняття з логопедом. Вони вчать хворих розмовляти з нуля, як малу дитину. Якщо інсульт вплинув на пам'ять — нагадуйте подробиці, наштовхуйте людину, щоб самостійно намагалася відновити спогади. Гарно допомагають кросворди та вивчення віршів. Підтримуйте хворого психологічно. Він має не опускати рук. Якщо налаштований оптимістично, мозок відновлюється швидше.

Зараз ви читаєте новину «Ознаки інсульту плутають із підвищеним тиском». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути