понеділок, 16 квітня 2018 00:30

Пухлину в головному мозку видаляли 10 годин

 

У Міжнародному центрі нейрохірургії 19-річному Максиму з Києва видалили пухлину третього шлуночка головного мозку. Вона перекрила витік спинномозкової рідини з мозку, юнакові загрожувала кома.

— Всі знають, що в людини є шлунок, який розташований у черевній порожнині, — каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Але не кожен знає, що в мозку теж є шлуночки. Їх чотири. У них виробляється спинномозкова рідина. Пухлина в Максима була невелика, 5 міліметрів. Але вона перекрила сільвієв водогін — протоку, яка сполучає шлуночки. Спинномозкова рідина накопичувалася в мозку, бо не мала виходу назовні. Якби нічого не зробили, пухлина за рік вбила б його, викликавши мозкову кому.

Робити операцію українським нейрохірургам допомагали американські колеги — Люк Томич і Майкл Коуен із університету Ратгерс, Нью Джерсі, США. Ці лікарі приїхали в Україну в якості волонтерів. У Міжнародному центрі нейрохірургії вони зробили три надскладні операції на шлуночках головного мозку.

— Нейрохірургія шлуночків — не зовсім розвинена галузь медицини, — продовжує Курілець. — Операції складні, їх наслідки тяжкі. Треба мати справжній вишкіл. Всі три операції зробили за один тиждень. Пухлина Максима була найскладніша. Операція тривала 10 годин. Щоб дістатися третього шлуночка, довелося спочатку потрапити в бокові. Пухлина була оточена сіткою судин, які неможливо було пошкодити, адже кожна відповідала за важливу функцію в мозку.

Хворий прийшов до тями і встав на ноги наступного дня. На третій — його виписали.

— Пухлину ми видалили раз і назавжди. Хлопцю нічого не загрожує. Йому пощастило, адже пухлини третього шлуночка на потоці в Україні не стоять. Допомога наших американських колег була слушна, — додає Курілець.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна ­клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15,

тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Пухлину в головному мозку видаляли 10 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути