четвер, 22 жовтня 2020 05:05

Пухлина матки розвивається від надлишку естрогену

Автор: PANACEA.CV.UA
  Міома матки найчастіше виникає у жінок 35–55 років. Пухлину виявляють за допомогою ультразвукового дослідження. Вузли більше 2,5 сантиметра видаляють через проколи
Міома матки найчастіше виникає у жінок 35–55 років. Пухлину виявляють за допомогою ультразвукового дослідження. Вузли більше 2,5 сантиметра видаляють через проколи

— Місячні завжди були терпимі, а останні пів року аж вовком вила від болю, — говорить Ангеліна Мартинова, 36 років, із Харкова. — Пішла до лікаря. На ультра­звуковій діагностиці виявив міому матки. Заспокоїв, що це доброякісна пухлина. Але операцію призначив.

Міома виникає на перешийку чи шийці матки. Це найпоширеніша пухлина у жінок 35–55 років. Від її появи до вузла, помітного на ультразвуковому дослідженні, проходить п'ять років. Спершу ніяк не проявляється. Поступово виникають кров'янисті виділення посеред циклу, особливо в передменопаузний період.

— Жінки не дбають про себе, тільки-но перестають ­думати про вагітність. Чекають, аби швидше почався клімакс і позбутися менструацій. Не відвідують лікаря. Через стреси й гормональні стрибки поступово виникає міома, — розповідає столичний гінеколог 53-річний Віктор Левицький. — Частіше буває у жінок із великими грудьми й широкими стегнами. У них надлишок гормону естрогену. Їм варто уникати парних і соляріїв, бо ті сприяють його виробленню.

На ріст пухлини впливає відсутність пологів і лактації до 30 років, аборти, хронічні запалення матки й придатків, стреси, кісти та кістоми яєчників. Найчастіше провокуючим чинником є гормональний дисбаланс — порушення співвідношення естрогену й прогестерону. Також впливає погіршення кровообігу в стінці матки через нерегулярне статеве життя та відсутність оргазму.

— Жінкам із таким діагнозом корисні плавання, біг, танці та йога. Помірні фізичні навантаження позбавляють від застою крові в малому тазу, — додає Левицький.

Схема лікування залежить від кількості вузлів, їхнього стану й віку жінки. Якщо порожнина матки не деформувалася, вузли до 2,5 см, тоді їх ріст можна стримати гормональними препаратами. Коли більші, видаляють лапароскопічно — через проколи.

— При операції треба оцінювати ризики. Задавнені міоми з великими вузлами слід видаляти з маткою. Вона потрібна не тільки для виношування дитини, а й відповідає за важливі процеси в організмі. Після операції зростає ризик серцево-судинних захворювань, починаються ендокринні збої.

Часто пацієнткам пропонують емболізацію маткових артерій. При цьому перекривають кровопостачання міоматозних вузлів, зупиняючи їх ріст. Процедуру проводить судинний хірург під наглядом гінеколога. Через стегнову артерію вводять дрібні кульки для перекриття артерії, що живить вузол. Він поступово всихає.

Зараз ви читаєте новину «Пухлина матки розвивається від надлишку естрогену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути